Bučni humus s curryjem

Humus, nasiten in zdrav tradicionaln orientalski namaz iz čičerike, je okusen in zelo preprost za pripravo. Čudovita stvar pri pripravi domačega humusa je ta, da ga lahko z različnimi dodatki  prilagajamo svojemu okusu. Predstavljamo vam našo jesensko različico obogateno z bučnim pirejem in curryem, ki bo z lepo barvo popestrila vaše krožnike in z odličnim okusom razveselila vaše brbončice. 😉

 

SESTAVINE:

  • 1 1/2 skodelice kuhane čičerke
  • 1 skodelica bučnega pireja*
  • 2-3 žlice sezamove paste (tahini)
  • 2 manjša stroka česna
  • 1/2 žličke soli (ali po okusu)
  • poper / čili v prahu (po okusu)
  • 3 žlice sveže stisnjenega limoninega soka
  • 1-3 žličke curry-a v prahu
  • 1/2 – 1 žličke mlete kumine
  • 2 žlici olivnega olja
  • ¼ žličke mlete rdeče paprike v prahu

 

*Bučni pire naredimo iz pečene buče (hokaido, maslenka, muškatna…). Bučo očistimo, prepolovimo, odstranimo semena  in približno 20-40 minut pečemo na 200 stopinj Celzija (oz. tako dolgo, da se buča zmehča). Pečeno bučno meso z žlico postrgamo iz lupine.

POSTOPEK:

Suho čičeriko namočimo in skuhamo. Uporabimo lahko tudi čičeriko iz konzerve – odcedimo jo in shranimo vodo iz konzerve za kasneje.

Bučni pire stresemo v multipraktik. Dodamo čičeriko, tahini, limonin sok, česen, olivno olje in začimbe. Mešamo in po žlicah počasi dodajamo čičerikino vodo dokler ne dobimo lepe kremaste teksture. Humus poskusimo in po želji dodatno posolimo. in začinimo.

 Pripravljen humus postrežemo skupaj z narezano zelenjavo, tortilja čipsom ali popečenim kruhom, zelo dobro se obnese v tortiljah in sendvičih, paše pa tudi k mnogim jedem kot priloga.
Ideja za slasten prigrizek z bučnim humusom:  hitro jogurtovo testo za pico, popečena rdeča paprika, kodrolistnati ohrot, sesekljana rdeča čebula, hrustljavo pečena čičerika.

NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI: -5% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE KNJIGE IN ZVEZKE

X