Humus, nasiten in zdrav tradicionaln orientalski namaz iz čičerike, je okusen in zelo preprost za pripravo. Čudovita stvar pri pripravi domačega humusa je ta, da ga lahko z različnimi dodatki prilagajamo svojemu okusu
SESTAVINE:
- 1 1/2 skodelice kuhane čičerke
- 1 skodelica bučnega pireja*
- 2-3 žlice sezamove paste (tahini)
- 2 manjša stroka česna
- 1/2 žličke soli (ali po okusu)
- poper / čili v prahu (po okusu)
- 3 žlice sveže stisnjenega limoninega soka
- 1-3 žličke curry-a v prahu
- 1/2 – 1 žličke mlete kumine
- 2 žlici olivnega olja
- ¼ žličke mlete rdeče paprike v prahu
*Bučni pire naredimo iz pečene buče (hokaido, maslenka, muškatna…). Bučo očistimo, prepolovimo, odstranimo semena in približno 20-40 minut pečemo na 200 stopinj Celzija (oz. tako dolgo, da se buča zmehča). Pečeno bučno meso z žlico postrgamo iz lupine.
POSTOPEK:
Suho čičeriko namočimo in skuhamo. Uporabimo lahko tudi čičeriko iz konzerve – odcedimo jo in shranimo vodo iz konzerve za kasneje.
Bučni pire stresemo v multipraktik. Dodamo čičeriko, tahini, limonin sok, česen, olivno olje in začimbe. Mešamo in po žlicah počasi dodajamo čičerikino vodo dokler ne dobimo lepe kremaste teksture. Humus poskusimo in po želji dodatno posolimo. in začinimo.