Čemažev pesto

 Čemažev pesto, preprosta in hitro pripravljena hladna omaka, ki se odlično poda k testeninam, k pečenemu krompirju in k ribam.

SESTAVINE:

  • 30 g svežih čemaževih listov
  • 15 g svežih listov bazilike
  • 100 g oreščkov (pinjol, mandljev ali lešnikov)
  • 4 velike žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 50 g trdega sira (parmezan, pekorino ali čedar)
  • polovica limone
  • sol
  • poper

POSTOPEK:

Sveže liste čemaža in bazilike operemo in osušimo. V sekljalniku jih drobno sesekljamo, nato dodamo sol, pinjole ali druge oreščke in olje ter nadaljujemo s seklanjem do gladke teksture.

Dodamo drobno nariban parmezan ali drugo vrsto trdega sira. Nato vse skupaj pokapljamo z limonovim sokom in mešamo, dokler zmes ne postane enotna.

Začinimo s soljo in poprom.

Pesto lahko pokapljamo čez solate, testenine, pice in druge jedi.

NASVET:

Okus pesta lahko nekoliko spremenimo tudi na ta način, da pinjole najprej prepražimo – stresemo jih v suho ponev in jih, na zmernem ognju pražimo dokler ne porumenijo.


ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI S ČEMAŽEM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA:

-10% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE ZVEZKE IN KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE

X