Čemažev pesto, preprosta in hitro pripravljena hladna omaka, ki se odlično poda k testeninam, k pečenemu krompirju in k ribam.
SESTAVINE:
- 30 g svežih čemaževih listov
- 15 g svežih listov bazilike
- 100 g oreščkov (pinjol, mandljev ali lešnikov)
- 4 velike žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 50 g trdega sira (parmezan, pekorino ali čedar)
- polovica limone
- sol
- poper
POSTOPEK:
Sveže liste čemaža in bazilike operemo in osušimo. V sekljalniku jih drobno sesekljamo, nato dodamo sol, pinjole ali druge oreščke in olje ter nadaljujemo s seklanjem do gladke teksture.
Dodamo drobno nariban parmezan ali drugo vrsto trdega sira. Nato vse skupaj pokapljamo z limonovim sokom in mešamo, dokler zmes ne postane enotna.
Začinimo s soljo in poprom.
Pesto lahko pokapljamo čez solate, testenine, pice in druge jedi.
NASVET:
Okus pesta lahko nekoliko spremenimo tudi na ta način, da pinjole najprej prepražimo – stresemo jih v suho ponev in jih, na zmernem ognju pražimo dokler ne porumenijo.
ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI S ČEMAŽEM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: