Prikupni sladki zalogajčki. Enostavni, okusni in hitro pripravljeni.
SESTAVINE:
- 150 g piškotov bebi ali savoiardi
- 50 g mletih piškotov (albert)
- 50 g mletih orehov ali lešnikov
- 100 g stopljene jedilne ali temne čokolade
- 1,5 dl pomarančnega soka
- 2 mali žlici marelične marmelade
- 1 velika žlica kakava v prahu
- ½ male žličke vanilije v prahu
- ¼ male žličke cimeta
- rum (po želji)
- ščepec soli
- Dekoracija: kokosova moka ali čokoladne mrvice za posip, bela čokolada, brusnice
POSTOPEK:
- Obe vrsti piškotov zdrobimo. Najlažje je, če jih damo v plastično vrečko in jih nato zdrobimo s pomočjo valjarja.
- Vse sestavine damo v veliko posodo in jih s kuhalnico zmešamo, tako da dobimo enotno zmes.
- Če se nam masa zdi preveč mokra, dodamo več piškotov, če pa presuha, dodamo še malo soka.
- Maso moramo poskusiti in po želji lahko dodamo še kakšne druge sestavine.
- Maso za 1 uro postavimo v hladilnik, da se ohladi, potem jo lažje oblikujemo.
- Nato oblikujemo kroglice. Vsako kroglico na eni strani malo stisnemo, da nastane »ježkov gobček«. Povaljamo v kokosovi moki ali čokoladnih mrvicah. Ježku dodamo še oči in smrček iz poljubnih sestavin (npr. stopljena bela čokolada, brusnice)
- Ježke dobro ohladimo in jih zložimo v papirnate posodice za minjone. Ni nujno, je pa lepo.
IDEJE:
ČOKOLADNI ZAJČKI: dve čokoladni kroglici, čokoladni obliv, mandlji, marcipan, sladkorni srčki
ČOKOLADNE OVČKE: čokoladna kroglica, bel čokoladni obliv, kokosova mokam marcipan
ČOKO MEDVEDKI: Iz mase za ježke oblikujemo kroglice, jih damo za pol ure v zamrzovalnik, pomočimo v čokoladni obliv (jedilna čokolada in maslo stopljena na vodni pari), okrasimo s polovičkami lešnikov in ovsenimi kosmiči ter s stopljeno čokolado medvedku narišemo oči in gobček.
VIR: Recept iz KUHARSKO – SPOMINSKIH KNJIG ZA OTROKE
RAZVESELITE OTROKE Z DARILOM, KI BO SPODBUDILO NJIHOVO USTVARJANJE V KUHINJI:
Leave a reply