Čokoladne kroglice – ježki

Prikupni sladki zalogajčki. Enostavni, okusni in hitro pripravljeni.

SESTAVINE:

  • 150 g piškotov bebi ali savoiardi
  • 50 g mletih piškotov (albert)
  • 50 g mletih orehov ali lešnikov
  • 100 g stopljene jedilne ali temne čokolade
  • 1,5 dl pomarančnega soka
  • 2 mali žlici marelične marmelade
  • 1 velika žlica kakava v prahu
  • ½ male žličke vanilije v prahu
  • ¼ male žličke cimeta
  • rum (po želji)
  • ščepec soli
  • Dekoracija: kokosova moka ali čokoladne mrvice za posip, bela čokolada, brusnice

POSTOPEK:

  1. Obe vrsti piškotov zdrobimo. Najlažje je, če jih damo v plastično vrečko in jih nato zdrobimo s pomočjo valjarja.
  2. Vse sestavine damo v veliko posodo in jih s kuhalnico zmešamo, tako da dobimo enotno zmes.
  3. Če se nam masa zdi preveč mokra, dodamo več piškotov, če pa presuha, dodamo še malo soka.
  4. Maso moramo poskusiti in po želji lahko dodamo še kakšne druge sestavine.
  5. Maso za 1 uro postavimo v hladilnik, da se ohladi, potem jo lažje oblikujemo.
  6. Nato oblikujemo kroglice. Vsako kroglico na eni strani malo stisnemo, da nastane »ježkov gobček«. Povaljamo v kokosovi moki ali čokoladnih mrvicah. Ježku dodamo še oči in smrček iz poljubnih sestavin (npr. stopljena bela čokolada, brusnice)
  7. Ježke dobro ohladimo in jih zložimo v papirnate posodice za minjone. Ni nujno, je pa lepo.

 

IDEJE:

ČOKOLADNI ZAJČKI: dve čokoladni kroglici, čokoladni obliv, mandlji, marcipan, sladkorni srčki

ČOKOLADNE OVČKE: čokoladna kroglica, bel čokoladni obliv, kokosova mokam marcipan

 ČOKO MEDVEDKI: Iz mase za ježke oblikujemo kroglice, jih damo za pol ure v zamrzovalnik, pomočimo v čokoladni obliv (jedilna čokolada in maslo stopljena na vodni pari), okrasimo s polovičkami lešnikov in ovsenimi kosmiči ter s stopljeno čokolado medvedku narišemo oči in gobček.

VIR: Recept iz KUHARSKO – SPOMINSKIH KNJIG ZA OTROKE


RAZVESELITE OTROKE Z DARILOM, KI BO SPODBUDILO NJIHOVO USTVARJANJE V KUHINJI:

 

Leave a reply