Gratinirane ajdove palačinke z blitvo

Ste za slane palačinke? Nadevajte jih z blitvo in sirom,  prelijte s smetanovo polivko in zapecite v pečici. Odlično za zdravo malico, kosilo ali večerjo.

SESTAVINE:

(za 4 palačinke)

Testo:

Nadev:

  • 4 stroki česna
  • ½ kg blitve
  • 4 rezine sira
  • sol, poper
  • oljčno olje

Preliv:

  • 1 jajce
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica parmezana
  • sol

POSTOPEK:

1. V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljani jajci in ščepec soli. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.

2. V ponvi za vsako palačinko posebej segrejemo košček kokosove maščobe, na katero nalijemo testo. Na vsaki strani palačinko pečemo približno dve minuti, pri obračanju palačinke si pomagamo z leseno lopatko.

3. Blitvo narežemo na trakove. Na olju na hitro prepražimo česen (toliko, da zadiši), potem dodamo narezano blitvo in kuhamo na srednjem ognju slabih 10 minut. Solimo in popramo po okusu. Malo pred koncem dodamo sir, ki smo ga narezali na koščke, in segrevamo še kakšno minuto.

4. Palačinke nadevamo, poljubno zvijemo ter položimo na pomaščen pekač.

5. Posebej razžvrkljamo jajce, ki mu dodamo 2 žlici kisle smetane in nekaj soli. Zmes polijemo čez palačinke, po vrhu potresemo parmezan in damo v pečico, ogreto na 220 °C, za 10 do 15 minut, toliko, da se lepo zapeče.

Vir: Knjiga Palačinke in omlete, Petra Kavšek


Še več slastnih idej in receptov najdete v knjigi:

Palačinke in omlete

Leave a reply

-10% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE ZVEZKE IN KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE

X