Domače rafaelo kokosove kroglice, ki so še boljše kot prave, predvsem pa bolj zdrave in hranljive. Brez mleka, glutena in belega sladkorja.
SESTAVINE:
- 2 skodelici kokosove moke + nekaj za valjanje kroglic v njej
- 2 skodelici kuhane prosene kaše / kvinoje
- 4 – 6 žlic agavinega sirupa / medu / (Po želji lahko uporabimo tudi datlje – količino prilagodimo po okusu)
- nekaj kapljic vanilijeve arome (neobvezno)
- cca. 20 – 30 madljev / lešnikov (neobvezno)
POSTOPEK:
- V mikser oz. blender vsujemo kokosovo moko, pokrijemo s pokrovom in začnemo miksati. Ko bo moka začela postajati mastna in lepljiva, se bo oprijemala sten mikserja, zato jo bomo morali nekajkrat postrgati s sten posode. Kmalu pa se bo vse skupaj spremenilo v kremasto homogeno maso, ki pa jo še naprej miksamo, dokler ne bo več sledu o mrvicah kokosa. Nato kokosovi masi dodamo kuhano proseno kašo, agavin sirup in vaniljo. Miksamo toliko časa, da dobimo gladko maso, ki jo nato za 15 minut postavimo v hladilnik.
- Kokosove kroglice oblikujemo tako, da zajamemo cca. 1 žlico mase, jo malo sploščimo, nanjo položimo mandelj ali lešnik in med dlanmi oblikujemo kroglico, ki jo nato povaljamo še v kokosovi moki.
- Kroglice postavimo v hladilnik, kjer naj počivajo vsaj 2 uri, da se ohladijo in malce strdijo.
NASVETI ZA KUHANJE PROSENE KAŠE:
- Proso vsebuje fitinsko kislino (ta zmanšuje absorbcijo kalcija in železa iz črevesja v kri), zato je priporočljivo, da pred kuhanjem proseno kašo namakamo čez noč (cca. 8 ur). S tem se znebimo fitinske kisline in tako se tudi skrajša čas kuhanja.
- Vodo v kateri smo proseno kašo namakali zavržemo in kašo dobro speremo z vrelo vodo.
- Če kašo pred kuhanjem nismo uspeli namočiti, jo dobro speremo in poparimo z vrelo vodo, da izgubi grenak priokus.
- Proseno kašo skuhamo v rahlo osoljenem kropu. Čas kuhanja prosene kaše je odvisen od vrste, predpriprave in načina kuhanja. Ponavadi jo kuhamo vsaj 15-20 minut oz. toliko časa, da postane mehka.
IDEJE:
Morski motiv, beli kiti Beluga: Raffaello kroglice, čokoladni srčki, temna čokolada
k
Halloween motiv, duhci: Raffaello kroglice, temna čokolada
Velikonočni motiv, zajčki: Raffaello kroglice, mandljevi lističi, sladkorni srčki, temna čokolada
Velikonočni motiv, zajčki: Raffaello kroglice, marcipan, čokolada
Velikonočni motiv, piščanček: rumena Raffaello kroglica (masi za kroglice dodamo malo kurkume, da dobimo lepo rumeno barvo),suhe marelice, mandelj, kakavova zrna
Zimski motiv, snežaki: Raffaello kroglice, suhe marelice, bela čokolada, temna čokolada, bobi palčke
NAJ TUDI VAŠ MALI KUHARSKI MOJSTER USTVARI ČISTO SVOJO KUHARSKO KNJIGO!
Leave a reply