Veganski ovseni mafini z banano in čokolado

Sestavine:

(za 12 mafinov)

1 skodelica = 240 ml

  • 2 skodelici (200 g) ovsene moke / ovsenih kosmičev – zmeljemo v moko*
  • ½ skodelice (45 g) kakava v prahu
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • ½ čajne žličke morske soli
  • 3 zelo zrele banane, pretlačene
  • ¼ skodelice (65 g) masla iz oreščkov ali semen (mandljevo, arašidovo, sončnično ali tahini)
  • ½ skodelice (120 ml) agavinega sirupa
  • ½ skodelice (120 ml) rastlinskega mleka po izbiri
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • ½ skodelice (90 g) čokoladnih koščkov, plus še nekaj za posipanje

Postopek:

  1. Najprej segrej pečico na 180°C in pripravimo model za mafine tako, da ga naoljimo ali obložimo s papirnimi posodicami.
  2. V veliki skledi zmešajmo ovseno moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono in morsko sol. Dobro premešamo, da odstranimo morebitne grudice.
  3. V ločeni skledi pretlačimo banane. Dodamo maslo iz oreščkov ali semen, agavin sirup, rastlinsko mleko, vaniljev ekstrakt in jabolčni kis. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo.
  4. Mokre sestavine vlijemo v suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo gosto maso.
  5. Previdno vmešamo čokoladne koščke, da se enakomerno porazdelijo po masi.
  6. Testo razdelimo med pripravljene modelčke za mafine, tako da vsakega napolnimo približno do ¾. Po vrhu po želji posujemo še dodatne čokoladne koščke.
  7. Pečemo 22 do 25 minut, dokler se vrhovi muffinov ne dvignejo in ne postanejo rahlo trdi na dotik.
  8. Mafine pustimo, da se ohladijo v modelu 5 minut, nato pa jih previdno prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
  9. Uživamo takoj ali pa jih hranimo v zračno nepredušni posodi pri sobni temperaturi do 5 dni. Za daljše shranjevanje jih lahko zamrznemo do 2 meseca.

Opombe:

  • Za pripravo ovsene moke, preprosto zmeljite hitre ali navadne ovsene kosmiče v sekljalniku ali mlinču za kavo, dokler ne dobite fine moke.
  • Če želite dodati več teksture, lahko vmešate še nasekljane oreščke ali suho sadje skupaj s čokoladnimi koščki.