Sestavine:
(za 12 mafinov)
1 skodelica = 240 ml
- 2 skodelici (200 g) ovsene moke / ovsenih kosmičev – zmeljemo v moko*
- ½ skodelice (45 g) kakava v prahu
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- ½ čajne žličke morske soli
- 3 zelo zrele banane, pretlačene
- ¼ skodelice (65 g) masla iz oreščkov ali semen (mandljevo, arašidovo, sončnično ali tahini)
- ½ skodelice (120 ml) agavinega sirupa
- ½ skodelice (120 ml) rastlinskega mleka po izbiri
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 žlica jabolčnega kisa
- ½ skodelice (90 g) čokoladnih koščkov, plus še nekaj za posipanje
Postopek:
- Najprej segrej pečico na 180°C in pripravimo model za mafine tako, da ga naoljimo ali obložimo s papirnimi posodicami.
- V veliki skledi zmešajmo ovseno moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono in morsko sol. Dobro premešamo, da odstranimo morebitne grudice.
- V ločeni skledi pretlačimo banane. Dodamo maslo iz oreščkov ali semen, agavin sirup, rastlinsko mleko, vaniljev ekstrakt in jabolčni kis. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo.
- Mokre sestavine vlijemo v suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo gosto maso.
- Previdno vmešamo čokoladne koščke, da se enakomerno porazdelijo po masi.
- Testo razdelimo med pripravljene modelčke za mafine, tako da vsakega napolnimo približno do ¾. Po vrhu po želji posujemo še dodatne čokoladne koščke.
- Pečemo 22 do 25 minut, dokler se vrhovi muffinov ne dvignejo in ne postanejo rahlo trdi na dotik.
- Mafine pustimo, da se ohladijo v modelu 5 minut, nato pa jih previdno prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
- Uživamo takoj ali pa jih hranimo v zračno nepredušni posodi pri sobni temperaturi do 5 dni. Za daljše shranjevanje jih lahko zamrznemo do 2 meseca.
Opombe:
- Za pripravo ovsene moke, preprosto zmeljite hitre ali navadne ovsene kosmiče v sekljalniku ali mlinču za kavo, dokler ne dobite fine moke.
- Če želite dodati več teksture, lahko vmešate še nasekljane oreščke ali suho sadje skupaj s čokoladnimi koščki.
