Bezgova šabesa

Odlična šabesa iz bezga. 

SESTAVINE:

  • 20 cvetov bezga
  • 5 litrov prekuhane vode
  • 30 ml vinskega ali jabolčnega kisa
  • 600 g sladkorja (ali 400 g medu)
  • 1-2 eko limoni

POSTOPEK:

Bezgove cvetove naberemo v suhem in sončnem vremenu in jih po obiranju ne spiramo. Vodo zavremo in jo prelijemo v sterilizirano posodo. Nato dodamo sladkor in mešamo, vse dokler se ta ne raztopi. Če kot sladilo uporabimo med, naj temperatura vode ne presega 35 stopinj. Ko se oslajena voda ohladi, dodamo kis, rezine limone ter bezgove cvetove. Vse skupaj pokrijemo s krpo in pustimo stati 48 ur pri sobni temperaturi.  Po pretečenem času pijačo precedimo skozi bombažno krpo v čiste steklenice iz debelega stekla. Steklenic ne smemo popolnoma zapreti, saj bo še potekal proces vrenja. Namesto zamaškov, steklenice pokrijemo z bombažnimi krpicami (gaza). Šabeso hranimo v temnem, suhem prostoru. Ko se v pijači začno pojavljati mehurčki, je šabesa pripravljena za pitje. Od takrat dalje jo hranimo v hladilniku.

Šabeso lahko pijemo že takoj po prvih dveh dneh fermentacije. Pijačo vedno ponudimo dobro ohlajeno.


ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI Z BEZGOM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: