Domača bajadera s skrivno sestavino

Odlična veganska bajadera, ki se kar topi v ustih in vsebuje skrivno sestavino… čičeriko 🙂

V bajaderi se čičerike sploh ne čuti, ker se prekrije z okusom oreščkov in čokolade, poskrbi pa za nižjo kalorično in višjo hranilno vrednost sladice. Preveri recept in se zdravo posladkaj! 😉

SESTAVINE:

  • 100 g mletih piškotov (albert, veganski masleni piškoti…)
  • 200 g kuhane čičerike, sprane in osušene s papirnato brisačko
  • 75 g mehkih datljev
  • 200 g mletih mandljev / lešnikov / orehov
  • 1-2 žlici stopljene kokosove maščobe
  • 1 žlička vanilijeve paste / ekstrakta
  • ščepec soli
  • 60 g temne čokolade

Čokoladni preliv (neobvezno):

  • 75 g temne čokolade
  • 25 g masla / kokosove maščobe

POSTOPEK:

Temno čokolado stopimo nad soparo. Vse ostale sestavine dobro zmeljemo v multipraktiku. Polovico mase vzamemo iz mešalnika. Masi, ki je ostala v multipraktiku dodamo stopljeno temno čokolado ter nadaljujemo z mešanjem, da se sestavine povežejo.

Temno maso razprostremo po peki papirju v obliki kvadrata (velikost cca 20 x 20 cm.)  Masa je precej kompaktna, zato si pomagamo s kuhinjskim valjarjem ali silikonsko lopatico in pri tem pazimo, da je masa enakomirno debela po vsej površini.

Po temni plasti razporedimo sveto maso, ki jo po vrhu lepo poravnamo. Kvadrat z nožem prerežemo na pol in z eno polovico prekrijemo drugo – pri tem naj bo svetla plast obrnjena navzdol. Bajadero nato po vrhu še malo povaljamo s kuhinjskim valjarjem, da se masa sprime skupaj in je lepo poravnana.

Po želji lahko bajadero prelijemo še s čokoladnim prelivom, ki ga pripravimo tako da nad soparo stopimo temno čokolado in maslo / kokosovo maščobo. Sestavini dobro zmešamo, da dobimo tekoč preliv in ga porazdelimo po zgornji površini bajadere.

Tako pripravljeno domačo bajadero postavimo vsaj za eno uro v hladilnik, da se ohladi, nato jo narežemo na poljubno velike kose, in postrežemo.