SESTAVINE:
(za cca 6 stručk)
TESTO:
- 400 g moke
- 250 g kisle smetane / grškega jogurta
- 1/2 žličke soli
- 1 1/2 žlice pecilnega praška
- 100 g naribanega sira
- 2 žlički kisle smetane
- 1 jajce
DEKORACIJA (PO ŽELJI):
- mešana semena
- poprova zrna
POSTOPEK:
MEŠANJE: Moko pomešamo s pecilnim praškom in soljo. Dodamo jogurt ter ročno ali z električnim mešanikom z nastavki za gnetenje testa mešamo dokler ne dobimo gladkega in elastičnega testa. Če je testo zelo lepljivo, dodamo malo moke. Ko se testo oblikuje v kepo in se ne oprijema več rok, prenehamo z mešanjem ali gnetenjem. Pripravljeno testo pustimo stati 10 minut.
OBLIKOVANJE: Testo razdelimo na 6 delov enake velikosti, ki jih oblikujemo v štručke.
Testo z valjarjem sploščimo.
Z okroglim modelčkom (ali kozarcem) označimo del, kjer bo imela ribica glavo.
V sredino vsake štručke naredimo veliko vdolbino (s prsti ali okroglim predmetom pritisnemo proti dnu).
Z nožem naredimo dve zarezi za usta in repek.
Dela testa ob zarezi za repek prepognemo enega čez drugega in ribici oblikujemo repek.
Štručke premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Repek posujemo z mešanimi semeni in dodamo poprovo zrno za oko.
V posodi pripravimo ostale sestavine: preostanek razžvrkljanega jajca, 100 g naribanega sira in 2 žlički kisle smetane. Sestavine dobro premešamo.
S pomočjo žlice z nadevom napolnimo vdolbine štručk.
PEKA: Štručke postavimo v segreto pečico in pečemo na 180 °C 20 do 25 minut.