Hitre sirove štručke brez kvasa – ribice

SESTAVINE:

(za cca 6 stručk)

TESTO:

  • 400 g moke
  • 250 g kisle smetane / grškega jogurta
  • 1/2 žličke soli
  • 1 1/2 žlice pecilnega praška
  • 100 g naribanega sira
  • 2 žlički kisle smetane
  • 1 jajce

DEKORACIJA (PO ŽELJI):

  • mešana semena
  • poprova zrna

POSTOPEK:

MEŠANJE: Moko pomešamo s pecilnim praškom in soljo. Dodamo jogurt ter ročno ali z električnim mešanikom z nastavki za gnetenje testa mešamo dokler ne dobimo gladkega in elastičnega testa. Če je testo zelo lepljivo, dodamo malo moke. Ko se testo oblikuje v kepo in se ne oprijema več rok, prenehamo z mešanjem ali gnetenjem. Pripravljeno testo pustimo stati 10 minut.

OBLIKOVANJE: Testo razdelimo na 6 delov enake velikosti, ki jih oblikujemo v štručke.

Testo z valjarjem sploščimo.

Z okroglim modelčkom (ali kozarcem) označimo del, kjer bo imela ribica glavo.

 V sredino vsake štručke naredimo veliko vdolbino (s prsti ali okroglim predmetom pritisnemo proti dnu).

Z nožem naredimo dve zarezi za usta in repek.

Dela testa ob zarezi za repek prepognemo enega čez drugega in ribici oblikujemo repek.

Štručke premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Repek posujemo z mešanimi semeni in dodamo poprovo zrno za oko.

V posodi pripravimo ostale sestavine: preostanek razžvrkljanega jajca, 100 g naribanega sira in 2 žlički kisle smetane. Sestavine dobro premešamo.

S pomočjo žlice z nadevom napolnimo vdolbine štručk.

PEKA: Štručke postavimo v segreto pečico in pečemo na 180 °C 20 do 25 minut.

-10% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE ZVEZKE IN KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE

X