Hrustljave slane palčke s pestom

Te slane palčke iz listnatega testa s pestom so hitro pripravljiv prigrizek, ki navduši s svojo hrustljavostjo in bogatim okusom. Odlične so za druženje, praznovanja ali kot preprost prigrizek ob kozarcu vina.

SESTAVINE:

  • 1 zavitek listnatega testa (275 g)
  • 4–6 žlic zelenega pesta (čemažev, bazilikin… )
  • 5 žlic sveže naribanega parmezana
  • razžvrkljano jajce (za premaz)
  • okras: mak ali sezamova semena, poper v zrnu

POSTOPEK:

Najprej vzamemo listnato testo in ga razvaljamo, da dobimo lep pravokotnik. Razrežemo ga na dva enako velika dela. En pravokotnik premažemo z izbranim pestom – čemaževim, bazilikinim ali tistim, ki ga imamo najraje – in nato po njem enakomerno posujemo sveže nariban parmezan. Zdaj vzamemo drugi pravokotnik testa in ga previdno položimo čez prvega, tako da oba dela lepo poravnamo.

Ko imamo pripravljeno testo, vzamemo oster nož ali nož za pico in ga narežemo na trakove širine približno 1,5 cm. Tukaj ne bomo nič zvijali – trakove pustimo ravne. Nato jih previdno položimo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem, in poskrbimo, da so lepo razporejeni.

Zdaj zmešamo eno jajce in z njim premažemo vse palčke. Ta premaz jim bo dal čudovit zlat sijaj. Po želji jih posujemo z makom, sezamovimi semeni, grobo soljo ali čimerkoli drugim, kar se nam zdi okusno in lepo za dekoracijo.

Ko je vse pripravljeno, segrejemo pečico na 180 °C. Palčke damo v pečico in jih pečemo približno 15 minut, dokler niso zlato rjave in hrustljave. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo na pekaču nekaj minut, da se malo ohladijo, nato jih postrežemo.

In že so tu – čudovite slane palčke! Dober tek! 😊


NAVDUŠITE OTROKE, DA SE VAM PRIDRUŽIJO V KUHINJI!