Zapečene palačinke nadevne z jabolki in prekrite s slastno lešnikovo skorjico so čudovit posladek, ki se vedno prileže.
Sestavine (za 10–12 palačink)
TESTO:
- 3 jajca
- 250 g moke
- 1 dl mineralne vode
- 4 dl mleka
- 3 žlice olja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- olje za peko
NADEV:
- 4 jabolka
- 2 žlički limonovega soka
- 100 g rjavega sladkorja
- 40 g kokosove maščobe
- ščepec cimeta
- vrečka vaniljevega sladkorja
LEŠNIKOVA SKORJICA:
- 100 g masla
- 40 g mletih lešnikov
- 30 g sladkorja v prahu
- 40 g mletih maslenih piškotov
- 1 žlička nastrgane limonine lupinice
POSTOPEK:
TESTO: V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic. Pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut. V ponev kanemo malo olja. Ko se segreje, nalijemo nanjo testo in spečemo palačinke.
NADEV: Jabolka olupimo in narežemo na kocke. V ponvi raztopimo kokosovo maščobo, na njej podušimo jabolka z limonovim sokom. Dušimo le nekaj minut, pazimo, da ostanejo jabolka čvrsta. Posujemo jih s cimetom in vaniljevim sladkorjem ter premešamo.
LEŠNIKOVA SKORJICA: V posodi gladko razmešamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in limonino lupinico. Na koncu dodamo še mlete lešnike in piškotne drobtinice.
Palačinke namažemo z jabolčnim nadevom in zvijemo. Zložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo z lešnikovo maso in pečemo 10 minut v pečici, ogreti na 220 stopinj.
Recept: knjiga Palačinke in omlete, Petra Kavšek
NAJ TUDI VAŠ MALI KUHARSKI MOJSTER USTVARI ČISTO SVOJO KUHARSKO KNJIGO, KI GA BO CELO ŽIVLJENJE SPOMINJALA NA SLADKE TRENUTKE IZ OTROŠTVA.