Fantastična poletna juha iz mlade koruze, ki navduši s preprosto pripravo, čudovito sončno barvo in prijetnim, malce sladkim okusom.
SESTAVINE:
(za 4 osebe)
- 500 g mlade koruze (iz konzerve ali še bolje sveža v storžu)
- 100 g korenja (drobno naribano)
- 1-2 žlici olivnega olja
- 1 večja čebula
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 žlička česna v prahu
- sol, poper
- sveža zelišča: drobnjak, peteršilj, timijan
- 150 – 200 ml mleka / smetane (živalsko / vegansko)
DODATEK:
nariban sir (živalski / veganski) – za posip
ali
2 – 3 žlice kvasnih kosmičev – vmešamo v juho
POSTOPEK:
PRIPRAVA KORUZE: Koruzo olupimo, odstranimo koruzne laske. Z nožem zarežemo zrna ob storžu z vseh strani ter z nožem še nekoliko podrsamo ob storžu, da dobimo preostanek zrn.
Na olju prepražimo sesekljano čebulo, drobno nariban korenček in koruzna zrna, začinimo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Kuhamo 15 – 20 minut, da se korenje in koruza zmehčata. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodamo še sveža sesekljana zelišča.
Zmiksamo s paličnim mešalnikom (ali drugim mikserjem) do željene teksture. Vmešamo mleko / smetano ter kvasne kosmiče (če jih uporabimo). Po želji lahko dodamo še nekoliko vode / jušne osnove – količino dodane tekočine prilagodimo želeni gostoti juhe. Juho zavremo in postrežemo.
Ko je vroča juha na krožniku, jo posujemo z 1-2 žlicama naribanega sira. Dober tek!
SPODBUJAMO OTROŠKO KULINARIČNO USTVARJALNOST IN MEDSEBOJNO POVEZOVANJE
NAŠI ENOSTAVNI RECEPTI, omogočajo veliko svobodne kuharske ustvarjalnosti in razvijanje kreativnosti pri otrocih. Poigrajte se s predlaganimi dodatki, izboljšajte recept, vzemite samo del, idejo ali postopek in si ustvarite svojo unikatno verzijo jedi.