Najboljša veganska čokoladna torta

 

Suhe sestavine:

  • 175 g bele moke
  • 110 g rjavega sladkorja
  • 25 g kakava v prahu
  • 1 mala žlica pecilnega praška
  • ¾ male žlice soli
  • 1 vaniljev sladkor
  • ¼ male žlice cimeta

Mokre sestavine:

  • 80 ml sončničnega ali kokosovega olja
  • 1 velika žlica jabolčnega kisa
  • 200 ml mrzle vode

Premaz:

  • 5 velikih žlic marelične marmelade
  • 0,5 dl mareličnega ali pomarančnega soka (za navlažitev biskvita)

 

  • Čokoladni preliv:
  • 75 g temne čokolade
  • 0,5 dl sladke smetane

Dekoracija:

  • suhe marelice, brusnice, rozine … (ali sveže sadje po izbiri)
  • stepena sladka smetana 
  1. Pečico segrejemo na 190 °C.
  2. V veliki skledi najprej zmešamo vse suhe sestavine, nato postopoma dodajamo mokre sestavine in pri tem ves čas mešamo – začnemo z oljem, sledi jabolčni kis ter na koncu voda.
  3. Okrogel model (premera 18 cm) obložimo s papirjem za peko. V model vlijemo pripravljeno čokoladno testo.
  4. Model postavimo v pečico in pečemo 40–45 minut.
  5. Medtem pripravimo čokoladno glazuro. Temno čokolado in sladko smetano na blagem ognju segrevamo in medtem mešamo. Glazura je pripravljena, ko se čokolada stopi in se sestavini povežeta.
  6. Po 40 minutah preverimo, ali je biskvit že pečen, in sicer v sredo zapičimo tanek nož. Če izvlečemo čist nož, je biskvit že pečen, drugače pečemo dalje.
  7. Biskvit vzamemo iz pečice in ga ohladimo. Prerežemo na pol, navlažimo s sokom in pomažemo z marelično marmelado, pokrijemo z zgornjim delom biskvita ter po vrhu prelijemo marelično marmelado, zmešano z malce vode. Nato torto prelijemo še s čokoladno glazuro.
  8. Sedaj je na vrsti naša domišljija! Torto poljubno okrsimo s sladko smetano, suhim sadjem ali pisanimi bonboni.

Leave a reply