Suhe sestavine:
- 175 g bele moke
- 110 g rjavega sladkorja
- 25 g kakava v prahu
- 1 mala žlica pecilnega praška
- ¾ male žlice soli
- 1 vaniljev sladkor
- ¼ male žlice cimeta
Mokre sestavine:
- 80 ml sončničnega ali kokosovega olja
- 1 velika žlica jabolčnega kisa
- 200 ml mrzle vode
Premaz:
- 5 velikih žlic marelične marmelade
- 0,5 dl mareličnega ali pomarančnega soka (za navlažitev biskvita)
- Čokoladni preliv:
- 75 g temne čokolade
- 0,5 dl sladke smetane
Dekoracija:
- suhe marelice, brusnice, rozine … (ali sveže sadje po izbiri)
- stepena sladka smetana
- Pečico segrejemo na 190 °C.
- V veliki skledi najprej zmešamo vse suhe sestavine, nato postopoma dodajamo mokre sestavine in pri tem ves čas mešamo – začnemo z oljem, sledi jabolčni kis ter na koncu voda.
- Okrogel model (premera 18 cm) obložimo s papirjem za peko. V model vlijemo pripravljeno čokoladno testo.
- Model postavimo v pečico in pečemo 40–45 minut.
- Medtem pripravimo čokoladno glazuro. Temno čokolado in sladko smetano na blagem ognju segrevamo in medtem mešamo. Glazura je pripravljena, ko se čokolada stopi in se sestavini povežeta.
- Po 40 minutah preverimo, ali je biskvit že pečen, in sicer v sredo zapičimo tanek nož. Če izvlečemo čist nož, je biskvit že pečen, drugače pečemo dalje.
- Biskvit vzamemo iz pečice in ga ohladimo. Prerežemo na pol, navlažimo s sokom in pomažemo z marelično marmelado, pokrijemo z zgornjim delom biskvita ter po vrhu prelijemo marelično marmelado, zmešano z malce vode. Nato torto prelijemo še s čokoladno glazuro.
- Sedaj je na vrsti naša domišljija! Torto poljubno okrsimo s sladko smetano, suhim sadjem ali pisanimi bonboni.
Leave a reply