Odlična različica pesta s pistacijami.
Recept primeren tudi za vegane in vse tiste, ki se izogibajo uživanju laktoze in mlečnih izdelkov.
SESTAVINE:
- 2 skodelici listov sveže bazilike
- 1/3 skodelice oluščenih (nesoljenih) pistacij
- 2-4 stroki česna
- 1/2 skodelice oljčnega olja
- 1 1/2 žlice limoninega soka (neobvezno)
- 1/4 skodelice parmezana / 1- 2 žlice kvasnih kosmičev (za vegane)
- 1/2 žličke soli ali po okusu
- ščepec popra
POSTOPEK:
Oluščene pistacije blago opečemo v suhi ponvi. Le toliko, da zadišijo. Odstavimo in ohladimo.
V sekljalnik (ali možnar) damo pistacije, česen in limonin sok ter grobo sesekljamo / stremo. Dodamo liste bazilike, sol in poper ter s postopkom nadaljujemo dokler ne dobimo paste.
Mešanici po malem dodajamo olje. Da dobimo gosto omako.
Na koncu dodamo parmezan / kvasne kosmiče, dobro premešamo in pesto je pripravljen.
Pesto uživamo na testeninah, v sendvičih, na pizzi, kot pomako ali prilogo k glavnim jedem.
SHRANJEVANJE: Pesto nadevamo v kozarce. Po vrhu ga poravnamo in do vrha kozarca zalijemo z olivnim oljem. Pesto lahko v zaprtem steklenem kozarčku v hladilniku hranimo do 3 tedne.
V tem primeru pestu ne dodamo parmezana in ga vanj vmešamo tik pred uporabo. Na vrhu omake naj bo vedno tanka plast olivnega olja, ki bo preprečila dostop zraka in razbarvanje omake.
VIR: dopolnjen recept http://www.thefoodie.info/vegan-pistachio-pesto/