Bezgov narastek je odlična sladica za spomladanske dni, ko so bezgovi cvetovi v polnem razcvetu. Priprava je enostavna, rezultat pa navdušujoč – aromatičen, sočen in rahlo sladek narastek, ki bo očaral vaše brbončice.
SESTAVINE:
- 500 ml mleka
- ščepec soli
- 280 g skute
- 90 g pirinega zdroba
- 2 žlici sladkorja / medu / agavinega sirupa
- 2 žlici bezgovega sirupa (neobvezno)*
- 1 vanilijev sladkor
- 2 jajci
- 6 kobulov bezgovih cvetov
- maslo in krušne drobtine za pekač
POSIP:
- sladkor v prahu
POSTOPEK:
Mleko zavremo, solimo, dodamo 2 žlici sladkorja in med mešanjem zakuhamo zdrob. Ko je zdrob kuhan, pustimo da se ohladi.
Kobule bezgovega cvetja po potrebi očistimo (ne peremo jih!) in previdno osmukamo.
Jajci ločimo na rumenjake in beljake. Beljake stepemo v čvrst sneg in mu med stepanjem primešamo vanilijev sladkor.
Ohlajeni zdrobovi masi primešamo rumenjake, skuto, bezgov sirup in osmukane bezgove cvetov. Na koncu v zmes rahlo ročno vmešamo še sneg iz beljakov.
Pekač premažemo z maslom, potresemo s krušnimi drobtinami in vanj vlijemo zdrobovo zmes.
Zdrobov narastek z bezgovimi cvetovi pečemo približno 45 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
Še topel narastek potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. Poleg ponudimo sadno omako po izbiri. Z jabolčno čežano je res slasten. 😛
*OPOMBA: Za dodatno aromo lahko v mešanico dadamo tudi bezgov sirup. Recept za domač bezgov sirup najdete na povezavi: Bezgov sirup z medom
ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI Z BEZGOM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: