Guacamole ali avokadova salsa je zelo hitro in enostavno pripravljena omaka, ki jo serviramo poleg tortija čipsa. Se pa odlično obnese tudi kot namaz ali priloga k različnim jedem.
SESTAVINE:
- 2 zelo zrela avokada
- 1 majhna čebula
- 1 majhen paradižnik
- sok ene limone / limete
- nasekljan pekoč čili / feferon (neobvezno)
- sveža sesekljana zelišča: peteršilj, koriander, drobnjak (neobvezno)
- sol in poper, po okusu
POSTOPEK:
Čebulo drobno sesekljamo, damo v manjšo skodelico, prelijemo z limoninim sokom in dobro premešamo. Čebulo popolnoma prekrito z limoninim sokom pustimo stati nekaj minut.
Med tem pripravimo ostale sestavine: paradižnik operemo, razpolovimo ter z nožem na drobno nasekljamo.
Zrel avokado z nožem razpolovimo, odstranimo koščico, ga olupimo ali izdolbemo s pomočjo žlice. V skledi ga z vilico pretlačimo.
V skledo z zmečkanim avokadom dodamo nasekljano čebulo z limoninim sokom, nasekljan paradižnik in dodatke po želji.
Vse skupaj dobro premešamo, solimo in popramo po okusu ter vse skupaj še enkrat premešamo.
Če želimo bolj gladko teksturo omake, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Serviramo jo v manjšo skodelico in ponudimo kot pomako za tortija čips, kot namaz za kruh, dodatek k solati ali nadev za tortilje.