Kremna juha iz pečene cvetače in avokada

Tale nadvse okusna veganska juhica s pečeno cvetačo in avokadom bo poskrbela za zdravo popestritev vašega jedilnika in vas prav prijetno pogrela.

SESTAVINE:

  • 1 žlica olja (avokadovo ali olivno)
  • 1 velika čebula, grobo sesekljana
  • 6 strokov česna, drobno nasekljan ali strt
  • 1/2 – 1 jalapeno paprike, grobo sesekljane
  • 1 velika cvetača, razcvetkana
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke črnega popra
  • 1/2 žličke kumine
  • 5 skodelic vroče vode
  • 1 žlica limoninega soka

POSTOPEK:

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Razcvetkano cvetačo razporedimo po pekaču obloženem s peki papirjem. Pokapamo jo z oljem ter začinimo s soljo in poprom.

Cvetačo postavimo v ogreto pečico in jo med pečenjem  vsakih 10 minut premešamo. Pečemo 20 do 30 minut, dokler ne postane zlato rjava in mehka. Nato jo vzamemo iz pečice.

V večji lonec damo olje, čebulo, česen, jalapeno papriko, sol, sveže mlet črni poper in kumino ter na srednjem ognju dušimo 5 minut. Dodamo pečeno cvetačo in dušimo še 5 minut. Prilijemo vročo vodo in limonin sok. Pokrijemo in dušimo na zmernem ognju še nadaljnih 5 minut. Kuhani juhi dodamo na kose narezan avokado in juho s paličnim mešalnikom (ali drugim mešalcem) zmiksamo da postane gladka in kremasta. Juho zavremo in postrežemo.

RECEPT IN FOTO:  Petra Kavšek, The Foodie