Tale nadvse okusna veganska juhica s pečeno cvetačo in avokadom bo poskrbela za zdravo popestritev vašega jedilnika in vas prav prijetno pogrela.
SESTAVINE:
- 1 žlica olja (avokadovo ali olivno)
- 1 velika čebula, grobo sesekljana
- 6 strokov česna, drobno nasekljan ali strt
- 1/2 – 1 jalapeno paprike, grobo sesekljane
- 1 velika cvetača, razcvetkana
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke črnega popra
- 1/2 žličke kumine
- 5 skodelic vroče vode
- 1 žlica limoninega soka
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Razcvetkano cvetačo razporedimo po pekaču obloženem s peki papirjem. Pokapamo jo z oljem ter začinimo s soljo in poprom.
Cvetačo postavimo v ogreto pečico in jo med pečenjem vsakih 10 minut premešamo. Pečemo 20 do 30 minut, dokler ne postane zlato rjava in mehka. Nato jo vzamemo iz pečice.
V večji lonec damo olje, čebulo, česen, jalapeno papriko, sol, sveže mlet črni poper in kumino ter na srednjem ognju dušimo 5 minut. Dodamo pečeno cvetačo in dušimo še 5 minut. Prilijemo vročo vodo in limonin sok. Pokrijemo in dušimo na zmernem ognju še nadaljnih 5 minut. Kuhani juhi dodamo na kose narezan avokado in juho s paličnim mešalnikom (ali drugim mešalcem) zmiksamo da postane gladka in kremasta. Juho zavremo in postrežemo.
RECEPT IN FOTO: Petra Kavšek, The Foodie