Izredno zdrava in sočna veganska brezglutenska sladica iz prosene kaše, maka in čokolade, za pripravo katere ne potrebujemo pečice.
SESTAVINE:
- 250 g prosene kaše
- 1 l jabolčnega soka
- ščep soli
- 110 g mletega maka
- 1-2 žlici kokosovega sladkorja
- 1/2 žličke cimeta
- vaniljeva pasta / vanilja v prahu
NADEV:
- marmelada (jagodna, slivova … )
PRELIV:
- 75 g temne čokolade
- 2 žlici kokosove maščobe
- 2 žlici kokosovega mleka
POSTOPEK:
Proseno kašo dobro speremo in poparimo z vrelo vodo, da izgubi grenak priokus. Nato jo skuhamo v jabolčnem soku, ki smo mu dodali ščepec soli ter cimet in vaniljo po okusu. Kuhamo približno 20 – 30 minut, da se prosena kaša zmehča in popije večino tekočine. Kuhani kaši takoj primešamo mlet mak in kokosov sladkor ter vse skupaj dobro premešamo.
Steklen model (velikosti približno 16 x 23 cm) premažemo s kokosovo maščobo in vanj nadevamo 1/2 mase. Dobro poravnamo in pritisnemo ob dno modela. Premažemo z nekaj žlicami marmelade po izbiri in prekrijemo z drugo polovico makovo – prosene mešanice. Poravnamo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Medtem v posodici nad paro stopimo čokolado, ki smo ji dodali kokosovo maščobo in kokosovo mleko. Mešamo, da dobimo gladek preliv in ga porazdelimo po zgornji površini sladice. Ko se sladica nekoliko ohladi, jo za vsaj 4 ure postavimo v hladilnik, da se strdi. Ohlajeno narežemo na rezine in postrežemo.
VEČ IDEJ ZA ODLIČNE ZDRAVE SLADICE NAJDEŠ V KNJIGE #SLADICE