Če imate radi palačinke in iščete nove ideje za njihovo pripravo, so naslednji predlogi kot nalašč za vas. Pobrskajte med 18 kreativnimi recepti za sladke nadeve, ki bodo vaše palačinke dvignili na povsem novo raven.
SMETANOV – MARMELADNI NAMAZ
SESTAVINE:
- 4 žlice marmelade (jagodna / brusnična) / ali brusničnega džema
- 2 žlici kisle smetane
POSTOPEK:
Marmelado / džem in kislo smetano damo v posodico in dobro premešamo. Namažemo na palačinke in pojemo…
PALAČINKE S SKUTO IN ROZINAMI
- 60 g rozin
- 3 žlice ruma / limoninega soka
- 200 g pasirane skute
- 50 g kisle smetane
- 3 žlice medu / sladkorja
- drobno naribana limonina lupinica
Rozine preberemo in operemo. Prelijemo jih z rumom / limoninim sokom in pustimo, da se namakajo 10 do 15 minut. V večji skledi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor in limonino lupinico. Dodamo odcejene rozine. Še tople palačinke premažemo s skutnim nadevom in postrežemo.
PALAČINKE Z GRŠKIM JOGURTOM IN MEDOM
SESTAVINE:
- grški jogurt
- med / agavin sirup / javorjev sirup
POSTOPEK:
Pečeno palačinko najprej premažemo z grškim jogurtom, nato pa njem polijemo še žličko medu ali drugega tekočega sladila.
PALAČINKE Z JAGODAMI IN MASCARPONEJEM
SESTAVINE:
(nadev za cca 8 palačink)
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- 200 g mascarponeja
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 300 g jagod
- čokoladni ostružki
POSTOPEK:
Sladki smetani dodamo vanilijev sladkor in stepemo. Nato z metlico vmešamo mascarpone.
Jagode očistimo in narežemo na majhne koščke. Palačinke obložimo z mascarponejevo smetano in jagodami, potresemo s čokoladnimi ostružki in zavijemo ali prepognemo.
PALAČINKE Z LIMONO IN SLADKORJEM
SESTAVINE:
- limonin sok
- kristalni sladkor / sladkor v prahu
POSTOPEK:
Vsako pokapamo z limonovim sokom, potresemo s kristalnim sladkorjem in zvijemo.
PALAČINKE Z DUŠENIMI JABOLKI
SESTAVINE:
- 300 g očiščenih jabolk
- 1 vaniljev sladkor
- 1/2 žlice limoninega soka
- bio limonina lupina
- cimet
POSTOPEK:
Jabolka narežemo na tanjše krhlje, damo v kozico ter potresemo z mešanico cimeta, sladkorja, vanilijevega sladkorja in naribane limonine lupine.
Posodo pokrijemo in postavimo na štedilnik in sadje dušimo v lastnem soku približno 10 – 15 minut.
PALAČINKE S HITRO ZDRAVO MARMELADO
SESTAVINE:
- 250 g suhega sadja (slive, fige …)
- 3 dl vode
- 2 žlici limonega soka / pomarančnega soka
- po želji: cimet, vanilija, rum…
POSTOPEK:
Suho sadje z vodo in limoninim / pomarančnim sokom damo v posodo, postavimo na štedilnik in segrejemo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo počasi. Odišavimo z dodatki po okusu in željah. Ko sadje razpade, zmeljemo s paličnim mešalnikom ali v blenderju.
PALAČINKE S KARAMELIZIRANIMI BANANAMI
SESTAVINE:
- 2 banani
- 1/2 žlice kokosove maščobe
- 1 žlica agavinega sirupa / medu
- 1/4 skodelice sveže stisnjenega pomarančnega soka
- cimet
- rum, po okusu (neobvezno)
POSTOPEK:
Banane olupimo in narežemo na kolesca.
V ponvi stopimo kokosovo maščobo, na katero stresemo narezane banane. Dodamo sladilo, precejen pomarančni sok in rum. Na živahnem ognju jih kuhamo 4 minute; vmes jih enkrat obrnemo. Karamelizirane banane potresemo s cimetom, jih s penovko poberemo iz ponve in z njimi nadevamo palačinke.
PALAČINKE Z BRESKVAMI
SESTAVINE:
(nadev za cca 8 palačink)
- 4 zrele breskve
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 2 žlički koruznega škroba
- naribana lupinica bio limone
- 1 žlica limoninega soka
Breskve operemo in narežemo na kocke. Damo jih v kozico in potresemo s sladkorjem, dodamo limonino lupinico in limonin sok. Kuhamo na šibkem ognju. Ko breskve spustijo sok, ga z žlico nekaj vzamemo stran in zmešamo skupaj s koruznim škrobom, po potrebi dodamo še malo vroče vode. Škrob vmešamo k breskvam in ob mešanju kuhamo, dokler se ne zgosti. Palačinke namažemo z breskvino omako, prepognemo na četrtine in postrežemo s stepeno sladko smetano.
PALAČINKE Z ARAŠIDOVIM MASLOM
SESTAVINE:
- arašidovo maslo
- marmelada (po izbiri)
Polovico palačinke premažemo z arašidovim maslom, drugo polovico z marmelado. Zložimo v trikotnike in postrežemo.
OREHOV NADEV ZA PALAČINKE
SESTAVINE:
- 150 g mletih orehovih
- 200 g sladke / kisle smetane
- 5 žlic sladkorja / medu / ali drugega sladila
- pol žličke cimeta
- pol žličke vanilije
- rum (po želji)
POSTOPEK:
Sestavine zmešamo v mešalniku in sladkamo po okusu. Če je masa pregosta, dodamo še malo smetane ali mleka.
ROŽIČEV NAMAZ ZA PALAČINKE
SESTAVINE:
- 50 g rožičeve moke
- 4 datlji (predhodno namočeni in odcejeni)
- 1/2 dl mleka
- rum, po okusu
- cimet, po okusu
- ščepec soli
V mešalnk stresemo vse sestavine. Zmeljemo v mazljiv namaz. Če je zmes pregosta, dodamo malo mleka.
KOKOSOV NADEV ZA PALAČINKE
SESTAVINE:
- 3 dl sladke smetane
- 4 – 5 žlic kokosove moke
- 200 g bele čokolade
- 1 žlička vanilijeve arome
POSTOPEK:
Pripravimo vodno kopel in čokolado skupaj s smetano počasi stopimo. Dodamo vanilijevo aromo in kokosovo moko. Dobro premešamo. Za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se nadev nekoliko strdi.
LEŠNIKOV “KINDER BUENO” NAMAZ
SESTAVINE:
- 250 g lešnikov
- 100 g bele čokolade
POSTOPEK:
Lešnike razporedimo po pekaču in jih za 15-20 minut pustimo v pečici pri 130 stopinjah. Nato lešnike zmanemo v kuhinjski krpi, da odstranimo rjavo kožico.
Pripravimo vodno kopel in v manjši posodici stopimo belo čokolado.
Lešnike stresemo v blender, dodamo stopljeno belo čokolado in zmeljemo v mazljiv namaz.
ČOKOLADNI NADEVI
DOMAČ ČOKOLADNI NAMAZ IZ DVEH SESTAVIN
SESTAVINE:
- 150 g čokolade (temna / bela / mlečna / jedilna)
- 200 ml sladke smetane / kokosove smetane
POSTOPEK:
Čokolado nalomimo na majhne koščke in jo damo v posodico. Smetano segrejemo skoraj do vretja, nato z njo prelijemo čokolado. Mešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic. Namaz lahko uporabimo takoj ali ga nadevamo v steklen kozarček in hranimo v hladilniku.
ENOSTAVEN DOMAČ ČOKOLADNO-LEŠNIKOV NAMAZ
SESTAVINE:
- 240 g lešnikov
- ¼ skodelice kakava v prahu
- ⅓ skodelice agavinega sirupa / medu
- 1 žlička vanilijeve paste
- ščepec soli
- ½ skodelice mleka
POSTOPEK:
Lešnike razporedimo po pekaču in jih za 15-20 minut pustimo v pečici pri 130 stopinjah. Nato lešnike zmanemo v kuhinjski krpi, da odstranimo rjavo kožico.
Lešnike stresemo v blender in jih zmeljemo do gladke, tekoče lešnikove paste. Dodamo vse ostale sestavine, razen mleka, ter zmeljemo do gladke teksture. Med mešanjem počasi dodajamo mleko – količino prilagodimo želeni gostoti namaza.
ZDRAV ČOKOLADNO-LEŠNIKOV NAMAZ Z AVOKADOM
SESTAVINE:
- pol avokada
- 6 žlic kakava v prahu
- 1/4 skodelice mehkih datljev (brez koščic)
- 1 žlica agavinega ali javorjevega sirupa (oz. sladkamo po okusu)
- 1/2 žličke vanilje v prahu
- 1/2 skodelice lešnikov
- 1/3 – 2/3 skodelice tekočine (mleko/kava/voda/rastlinsko mleko/smetana …)
- ščepec soli
POSTOPEK:
Vse sestavine, razen lešnikov in tekočine, damo v mešalnik in zmeljemo, da dobimo gladko zmes.
Lešnike razporedimo jih po pekaču in jih za 15 do 20 minut pustimo v pečici na 130 ºC. Nato lešnike zmanemo v kuhinjski krpi, da odstranimo rjavo kožico. Lešnike damo v mešalnik k ostalim sestavinam in jih zmeljemo do željene velikosti.
Na koncu dodajamo še tekočino – približno 1/2 skodelice oziroma po želji.
NAMAZ IZ PEČENIH SLIV IN ČOKOLADE
SESTAVINE:
- 1 kg sliv
- 150 g temne čokolade
- 1/2 žlice limoninega soka
- 1/2 žlice ruma
- 1/2 žlice vanilije
- 1/2 žlice cimeta
POSTOPEK:
Slive očistimo, razpolovimo, izkoščičimo ter jih s prerezano stranjo obrnjeno navzdol naložimo na s peki papirjem obložen pekač. Pečemo 20 minut pri 200°C. Pečene slive pobiramo iz pekača in počakamo, da se nekoliko ohladijo. Zmiksamo jih s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Kašo zlijemo v posodo in zavremo, dodamo koščke čokolade, limonin sok, vanilijo in cimet. Mešamo, da se čokolada stopi, nazadnje pa primešamo še rum. Vroče slive s čokolado nadenemo v vroče kozarčke. Kozarčke dobro zapremo. Zaprte ohladimo pri sobni temperaturi.
Še vedno iščete recept za popolne palačinke? Mi ga imamo 🙂
SPODBUDITE OTROKOVO LJUBEZEN DO KUHANJA IN USTVARJANJA S PERSONALIZIRANO KUHARSKO – SPOMINSKO KNJIGO!
