Zvite slane palčke iz listnetega testa v obliki kačic so hiter in enostaven prigrizek ali predjed, čudovit za popestritev zabav ali drugih druženj. Odlično teknejo tudi kot dodatek h kremnim juham: Paradižnikova kremna juha, Kremna juha z grahom, koprivami in čemažem, Juha iz pečene cvetače, Koruzna juha s sirom.
SESTAVINE:
- 1 zavitek listnatega testa (275 g)
- 4–6 žlic zelenega pesta (čemažev, bazilikin… )
- 5 žlic sveže naribanega parmezana
- razžvrkljano jajce (za premaz)
- okras: mak ali sezamova semena, poper v zrnu
POSTOPEK:
1. Listnato testo narežemo na dva enako velika pravokotnika. En pravokotnik namažemo s pestom in potresemo z naribanim parmezanom. Čez nadev položimo nenamazan pravokotnik. Nato pravokotnik po dolžini narežemo na približno 20 trakov, širokih približno 1,5 cm.
2. Pekač obložimo s peki papirjem. Trak primemo na obeh straneh s prsti in ga zavijemo tako, da dobimo zvite palčke. Ponovimo, dokler ne zvijemo vseh 20 trakov.
Položimo jih na pekač, premažemo s stepenim jajcem, posujemo z makom in s poprovimi zrni naredimo oči.
3. V pečici, segreti na 180°C, pečemo približno 15 minut. Pečene palčke previdno vzamemo iz pečice. Postrežemo tople ali ohlajene.