Juha iz pečene cvetače

Juha iz pečene cvetače je nekaj posebnega: kremasta, nežna in čudovitega, polnega okusa.

SESTAVINE:

  • 4 skodelice cvetov cvetače
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 koriandra v prahu
  • sol
  • poper
  • 3 -4 skodelice vode
  • šopek svežega peteršilja
  • 2 žlici jogurta ali kisle smetane

 

POSTOPEK:

Cvetačo narežemo na koščke, dodamo 1 žlico olivnega olja, sol, poper in česen. Česna ne lupimo, ampak ga z nožem samo zdrobimo. Vse dobro premešamo, razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pečemo pri 200° C približno 20 minut. Cvetača se mora svetlorjavo zapeči.

V večji posodi na olivnem olju rahlo prepažimo sesekljano čebulo in ji primešamo pečeno cvetačo. Česen olupimo in prav tako dodamo v posodo. Začinimo s kumino, kurkumo in koriandrom v prahu, zalijemo z vodo. Na hitro pokuhamo in nato s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladkega. Juho vrnemo na štedilnik, ji dodamo 2 žlici jogurta ali smetane ter sesekljan petešilj.

Foto in recept: Petra Kavšek

Leave a reply

-10% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE ZVEZKE IN KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE

X