Juha iz pečene cvetače je nekaj posebnega: kremasta, nežna in čudovitega, polnega okusa.
SESTAVINE:
- 4 skodelice cvetov cvetače
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1/2 žličke mlete kumine
- 1/2 žličke kurkume
- 1/2 koriandra v prahu
- sol
- poper
- 3 -4 skodelice vode
- šopek svežega peteršilja
- 2 žlici jogurta ali kisle smetane
POSTOPEK:
Cvetačo narežemo na koščke, dodamo 1 žlico olivnega olja, sol, poper in česen. Česna ne lupimo, ampak ga z nožem samo zdrobimo. Vse dobro premešamo, razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pečemo pri 200° C približno 20 minut. Cvetača se mora svetlorjavo zapeči.
V večji posodi na olivnem olju rahlo prepažimo sesekljano čebulo in ji primešamo pečeno cvetačo. Česen olupimo in prav tako dodamo v posodo. Začinimo s kumino, kurkumo in koriandrom v prahu, zalijemo z vodo. Na hitro pokuhamo in nato s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladkega. Juho vrnemo na štedilnik, ji dodamo 2 žlici jogurta ali smetane ter sesekljan petešilj.
Foto in recept: Petra Kavšek
Leave a reply