Zdravi fižolovi browniji brez moke in sladkorja, sladkani z datlji ter obogateni z ovsenimi kosmiči. Polni vlaknin in hranljivih snovi, so idealna sladica za vse čokoholike, ki želijo uživati brez slabe vesti.
SESTAVINE:
(1 skodelica je 240 ml)
- 280 g kuhanega (črnega / rjavega) fižola
- 2 žlici kakava v prahu
- 40 g ovsenih kosmičev
- 1/4 žličke soli
- 80 g mehkih datljev
- 1/4 skodelice kokosove maščobe / mleka
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/2 – 2/3 skodelice čokoladnih koščkov / kapljic
- 1/4 žličke cimeta
- 1/2 žličke instant kave v prahu
- nekaj kapljic rumove arome (neobvezno)
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 175 stopinj.
Ovsene kosmiče drobno zmeljemo v sekljalniku ali mlinčku za kavo.
Kuhan fižol in mehke datlje stresemo v kuhinjski mešalnik in sestavini zmeljemo do gladke mase. Dodamo vse ostale sestavine razen čokoladnih koščkov in sestavine ponovno zmešamo do gladkega. Na koncu dodamo še koščke / kapljice čokolade in zmes še ročno premešamo.
Manjši pekač obložimo s papirjem za peko in vanj nadevamo pripravljeno zmes. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo 20 -25 minut oz. toliko časa, dokler ni pečeno (preverimo z zobotrebcem, ki mora ostati čist).
Odstanimo iz pečice, počakamo, da se sladica ohladi, nato pa jo odstranimo iz pekača in narežemo.