Veganska presna “cheesecake” torta z borvnicami in limono je odlična sladica, ki navduši s čudovito kombinacija zdravih sestavin in živahnih okusov.
SESTAVINE:
(za torto premera cca 18 – 20 cm)
PODLAGA:
- 120 g kokosove moke
- 80 g celih mandljev / lešnikov
- 25 g kokosove maščobe
- 8 mehkih datljev
- ščepec soli
KREMA:
- 300 g predhodno namočenih indijskih oreščkov (namakamo vsaj 4 ure)
- 60 ml limoninega soka
- 1 žlica naribane eko limonine lupinice
- 40 g agavinega sirupa
- 60 ml stopljene kokosove maščobe
- 1/2 žličke vanilije v prahu
- ščepec soli
- 120 g borovnic
BOROVNIČEV PRELIV:
- 30 g borovnic
- 1/2 žlice agavinega sirupa
SMETANA ZA OKRASITEV:
- 90 g predhodno namočenih indijskih oreščkov (nakakamo vsaj 4 ure)
- 30 ml vode
- 1 žlica agavinega sirupa
- 30 ml stopljene kokosove maščobe
POSTOPEK:
PODLAGA: Model za torto (premer cca. 18 – 20 cm) obložimo s peki papirjem. Model lahko predhodno premažemo s kokosovim oljem – na ta način se bo papir lepo oprijel modela.
Za podlago vse sestavine zmešamo v mešalniku / sekljalniku. Zmes porazdelimo po dnu modela, jo čvrsto pritisnemo na dno in model postavimo na hladno.
KREMA: Indijske oreščke odcedimo. Vse sestavine za kremo damo v mešalnik in jih zmiksamo do gladke kreme. Polovico kreme vzamemo iz mešalnika, drugi polovici pa dodamo borovnice in ponovno zmikasmo. Masi izmenično nalagamo na tortno podalgo.
BOROVNIČEV PRELIV: za borovničev preliv z mešalnikom zmešamo borovnice in agavin sirup, da dobimo tekoč preliv in z njim premažemo zgornjo plast torte.
Torto postavimo za približno 6 ur na hladno.
SMETANA ZA OKRASITEV: Vse sestavine za smetano gladko zmešamo in za 30 minut postavimo v zamrzovalnik. Kremo damo v dreserno vrečko z večjim nastavkom in okrasimo torto.
ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI Z BOROVNICAMI NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: