Borovničevo limonina presna “cheesecake” torta

Veganska presna “cheesecake” torta z borvnicami in limono je odlična sladica, ki navduši s čudovito kombinacija zdravih sestavin in živahnih okusov.

SESTAVINE:

(za torto premera cca 18 – 20 cm)

PODLAGA:

  • 120 g kokosove moke
  • 80 g celih mandljev / lešnikov
  • 25 g kokosove maščobe
  • 8 mehkih datljev
  • ščepec soli

KREMA:

  • 300 g predhodno namočenih indijskih oreščkov (namakamo vsaj 4 ure)
  • 60 ml limoninega soka
  • 1 žlica naribane eko limonine lupinice
  • 40 g agavinega sirupa
  • 60 ml stopljene kokosove maščobe
  • 1/2 žličke vanilije v prahu
  • ščepec soli
  • 120 g borovnic

BOROVNIČEV PRELIV:

  • 30 g borovnic
  • 1/2 žlice agavinega sirupa

SMETANA ZA OKRASITEV:

  • 90 g predhodno namočenih indijskih oreščkov (nakakamo vsaj 4 ure)
  • 30 ml vode
  • 1 žlica agavinega sirupa
  • 30 ml stopljene kokosove maščobe

POSTOPEK:

PODLAGA: Model za torto (premer cca. 18 – 20 cm) obložimo s peki papirjem. Model lahko predhodno premažemo s kokosovim oljem – na ta način se bo papir lepo oprijel modela.

Za podlago vse sestavine zmešamo v mešalniku / sekljalniku. Zmes porazdelimo po dnu modela, jo čvrsto pritisnemo na dno in model postavimo na hladno.

KREMA: Indijske oreščke odcedimo. Vse sestavine za kremo damo v mešalnik in jih zmiksamo do gladke kreme. Polovico kreme vzamemo iz mešalnika, drugi polovici pa dodamo borovnice in ponovno zmikasmo. Masi izmenično nalagamo na tortno podalgo.

BOROVNIČEV PRELIV: za borovničev preliv z mešalnikom zmešamo borovnice in agavin sirup, da dobimo tekoč preliv in z njim premažemo zgornjo plast torte.

Torto postavimo za približno 6 ur na hladno.

SMETANA ZA OKRASITEV: Vse sestavine za smetano gladko zmešamo in za 30 minut postavimo v zamrzovalnik. Kremo damo v dreserno vrečko z večjim nastavkom in okrasimo torto.


ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI Z BOROVNICAMI NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: