Pečena prosena kaša z jabolki brez sladkorja

Lahka in zdrava različica narastka iz prosene kaše in jabolk brez mlečnih izdelkov, sladkorja in maščobe.

SESTAVINE:

  • 150 g prosene kaše
  • 2-4 žlice medu / agavinega sirupa
  • 1 zrela banana
  • 2 jajci
  • 1/2 žličke vanilijeve arome
  • drobno naribana limonina lupinica ene limone
  • ščepec soli

JABOLČNI NADEV:

  • sok 1/2 limone
  • 4 jabolka
  • 1 – 2 žlici medu / agavinega sirupa
  • cimet

POSTOPEK:

Proseno kašo operemo v vroči vodi. Stresemo jo v rahlo osoljen krop in skuhamo do mehkega.

Jajci ubijemo, ločimo rumenjak od beljaka. Rumenjaka, med, banano in vanilijevo aromo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali multipraktikom. Zmes dodamo ohlajeni in odcejeni proseni kaši. Nazadje primešamo sneg iz beljakov.

Jabolka naribamo, pokapamo z limonovim sokom in osladkamo z medom.

Pekač ali skledo za narastke namažemo z margarino ter nadevamo z maso iz prosene kaše, prekrijemo jo z naribanimi jabolki in po vrhu potresemo s cimetom.

Pečemo 30 – 40 minut pri temperaturi 200 °C.

NASVETI ZA KUHANJE PROSENE KAŠE:

  • Proso vsebuje fitinsko kislino (ta zmanšuje absorbcijo kalcija in železa iz črevesja v kri), zato je priporočljivo, da pred kuhanjem proseno kašo namakamo čez noč (cca. 8 ur). S tem se znebimo fitinske kisline in tako se tudi skrajša čas kuhanja.
  •  Vodo v kateri smo proseno kašo namakali zavržemo in kašo dobro speremo z vrelo vodo.
  • Če kašo pred kuhanjem nismo uspeli namočiti, jo dobro speremo in poparimo z vrelo vodo, da izgubi grenak priokus.
  • Proseno kašo skuhamo v rahlo osoljenem kropu. Čas kuhanja prosene kaše je odvisen od vrste, predpriprave in načina kuhanja. Ponavadi jo kuhamo vsaj 15-20 minut oz. toliko časa, da postane mehka.

SPODBUDITE OTROKOVO LJUBEZEN DO KUHANJA IN USTVARJANJA S PERSONALIZIRANO KUHARSKO – SPOMINSKO KNJIGO!

-10% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE ZVEZKE IN KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE

X