Lahka in zdrava različica narastka iz prosene kaše in jabolk brez mlečnih izdelkov, sladkorja in maščobe.
SESTAVINE:
- 150 g prosene kaše
- 2-4 žlice medu / agavinega sirupa
- 1 zrela banana
- 2 jajci
- 1/2 žličke vanilijeve arome
- drobno naribana limonina lupinica ene limone
- ščepec soli
JABOLČNI NADEV:
- sok 1/2 limone
- 4 jabolka
- 1 – 2 žlici medu / agavinega sirupa
- cimet
POSTOPEK:
Proseno kašo operemo v vroči vodi. Stresemo jo v rahlo osoljen krop in skuhamo do mehkega.
Jajci ubijemo, ločimo rumenjak od beljaka. Rumenjaka, med, banano in vanilijevo aromo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali multipraktikom. Zmes dodamo ohlajeni in odcejeni proseni kaši. Nazadje primešamo sneg iz beljakov.
Jabolka naribamo, pokapamo z limonovim sokom in osladkamo z medom.
Pekač ali skledo za narastke namažemo z margarino ter nadevamo z maso iz prosene kaše, prekrijemo jo z naribanimi jabolki in po vrhu potresemo s cimetom.
Pečemo 30 – 40 minut pri temperaturi 200 °C.

NASVETI ZA KUHANJE PROSENE KAŠE:
- Proso vsebuje fitinsko kislino (ta zmanšuje absorbcijo kalcija in železa iz črevesja v kri), zato je priporočljivo, da pred kuhanjem proseno kašo namakamo čez noč (cca. 8 ur). S tem se znebimo fitinske kisline in tako se tudi skrajša čas kuhanja.
- Vodo v kateri smo proseno kašo namakali zavržemo in kašo dobro speremo z vrelo vodo.
- Če kašo pred kuhanjem nismo uspeli namočiti, jo dobro speremo in poparimo z vrelo vodo, da izgubi grenak priokus.
- Proseno kašo skuhamo v rahlo osoljenem kropu. Čas kuhanja prosene kaše je odvisen od vrste, predpriprave in načina kuhanja. Ponavadi jo kuhamo vsaj 15-20 minut oz. toliko časa, da postane mehka.
SPODBUDITE OTROKOVO LJUBEZEN DO KUHANJA IN USTVARJANJA S PERSONALIZIRANO KUHARSKO – SPOMINSKO KNJIGO!
