Preizkušeno dobr recept za sladko ali slano rzaličico testa, po katerem palačinke vedno lepo uspejo.
(Recept za 10–12 palačink.)
SESTAVINE:
- 3 jajca
- 250 g moke (bela, polnovredna)
- 1 dl mineralne vode z mehurčki
- 4 dl toplega mleka / jušne osnove (za slane palačinke)
- 3 žlice olja
- 1 vaniljev sladkor (za sladke palačinke)
- ščepec soli
- kokosova maščoba za pečenje
- V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo toplo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.
- V ponvi za vsako palačinko posebej stopimo košček kokosove maščobe, na katero nalijemo testo. Med vlivanjem testa ponev obračamo, da se testo lepo razleze in so palačinke čim tanjše. Palačinko pri zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da med stresanjem ponve po njej drsi, potem pa jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.
- Pečene palačinke sproti odlagamo na večji plitev krožnik, ki ga po vsaki odloženi palačinki pokrijemo s pokrovko.
Še tople palačinke ponudimo s poljubnim namazom ali nadevom.
Leave a reply