Veganska kremna cvetačna omaka

Revolucionarna veganska kremna omaka. Brez oreščkov. Brez moke. Brez krompirja. Brez smetane. Pa vseeno božanskega okusa 😛
Odlično se poda k testeninam, lazanjam, njokom, rižotam…
SESTAVINE:
  • 3 skodelice cvetov cvetače 
  • 3-4 skodelice zelenjavne jušne osnove
  • 1/3 skodelice mandljevega mleka (lahko tudi katerega drugega)
  • 1/2 žička soli (ali več po okusu)
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica (veganskega) masla ali kokosove maščobe
  • poper

DODATKI (neobvezno):

  • 1 žlička sojine omake
  • 1 žlička čebule v prahu
  • 1 žlička jedilnega kvasa v kosmičih

POSTOPEK:

Cvetačo v oseljeni vreli vodi kuhamo do mehkega – približno 7-10 minut.

Česen sesekljamo in stresemo v ponev s stopljenim maslom. Česen pražimo le nekaj minut, da se zmehča, a nikar ne obarva.

Kuhano cvetačo z luknjasto penovko prenesmo v mešalnik. Kuhani cvetači dodamo česen z maslom, sol in malo popra. Dolijemo še 3 skodelice jušne osnove in mleko ter dobro zmiksamo, da dobimo kremno omako. Zmiksano cvetačno omako poskusimo in po želji dosolimo, dopopramo ali dodamo začimbe. Če je omaka pregosta, dodamo še nekaj mleka.

Ko cvetačna omaka nekaj časa stoji se malo zgosti. Če jedi ne postrežemo takoj, pred postrežbo cvetačno omako dobro premešamo in po potrebi in želji dodaamo še malo vode ali mleka. Tekočino dodajamo po žlicah, da omake ponesreči ne razredčimo preveč.

 Cvetačno omako lahko postrežemo s testeninami, rižem ali pa jo uporabimo namesto bešamel omake pri pripravi lazanje. Vanjo lahko vmešamo različne dodatke po želji npr: kuhan grah, popečene gobice, posušene v olje vložene paradižnike, sveža zelišča …

POGLEJ SI VIDEO RECEPT:

Leave a reply

-10% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE ZVEZKE IN KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE

X