Lečina zloženka s krompirjem in gobami je odlična izbira za tiste, ki iščejo hranljiv, brezglutenski obrok.
SESTAVINE:
- 150 g (¾ skodelice) zelene leče
- 3 žlice olivnega olja
- 1 srednje velika čebula, drobno nasekljana
- 4 veliki stroki česna, drobno nasekljani
- 1 žlička suhega timijana
- 350 g mešanih gob
- 4 srednje veliki krompirji
- 1 veliko korenje
- 2 žlici sojine omake
- ¼ žličke črnega popra
- 1 žlička dimljene (sladke) paprike
- ½ veganske gobje (ali zelenjavne) kocke za juho
- 15 ml (3 žličke) balzamičnega kisa
- 120 ml (½ skodelice) belega vina (neobvezno)
- 2 žlički koruznega škroba, raztopljenega v 1 žlici vode
- 7 ml (1½ žličke) veganske Worcester omake (neobvezno)
- sol po okusu
POSTOPEK:
Pripravimo lečo: Lečo dobro speremo in jo kuhamo približno 30 minut, da je delno kuhana.
Pripravimo zelenjavo: Čebulo in česen drobno nasekljamo. Gobe narežemo na srednje velike kose. Krompir narežemo na tanke rezine (2-3 mm), ga blanširamo 4 minute, nato odcedimo, speremo s hladno vodo in pustimo, da se ohladi. Korenje narežemo na manjše kose.
Pražimo čebulo in česen: V ponvi segrejemo 2 žlici olivnega olja, dodamo čebulo in pražimo, dokler ne postekleni, pri tem pogosto mešamo. Dodamo nasekljan česen in nadaljujemo s praženjem, dokler česen ne zadiši.
Dodamo gobe: V ponev dodamo narezane gobe. Pražimo jih, dokler se ne omehčajo.
Dodamo ostale sestavine: V ponev z gobami dodamo narezano korenje, kuhano lečo, sojino omako, črni poper, dimljeno papriko, balzamični kis in vino (če ga uporabljamo). Jušno kocko raztopimo v 240 ml vrele vode, premešamo in vlijemo v ponev. Vse dobro premešamo in po potrebi začinimo s soljo. Dodamo koruzni škrob, raztopljen v vodi, in premešamo, da se zgosti.
Zložimo krompir: V globoko ognjevarno posodo, ki smo jo namastili, nadevamo pripravljeno zmes in na vrh razporedimo ohlajene rezine krompirja, da se rahlo prekrivajo. Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečemo: Posodo postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20 minut. Nato posodo vzamemo iz pečice, temperaturo zvišamo na 220 °C. Zgornjo plast krompirja premažemo z 1 žlico olivnega olja, potresemo s soljo, poprom in po želji še ščepcem suhega timijana. Posodo vrnemo v pečico in odkrito pečemo še 30 minut, dokler krompir ne postane zlato rjav.
Skrivnostna sestavina je vedno LJUBEZEN.
UNIKATNO, ZABAVNO IN UPORABNO DARILO ZA LJUBITELJE KUHANJA:
PERSONALIZIRANI ZVEZKI ZA RECEPTE