Veganski bananin kruh s korenčkom

Izjemno okusna, sočna in zdrava kombinacija korenčkove torte in bananinega kruha. Pecivo vsebuje malo sladkorja in je odličeno tako za zajtrk ali malico kot tudi za sladico ob kavici.

SESTAVINE:

  • 1 1/2 skodelice pirine moke
  • 1/2 skodelice drobnih ovsenih kosmičev
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1 žlička cimeta
  • 3/4 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 1/8 žličke muškatnega oreščka (neobvezno)
  • 1 1/2 skodelice dobro pretlačene banane
  • 1/2 skodelice drobno naribanega korenja
  • 1/4 skodelice kokosovega sladkorja ali agavinega sirupa
  • 1/4 skodelice jogurta (navaden / veganski)
  • 1/4 skodelice kokosovega olja
  • 1 čajna žlička vanilije v prahu

DODATKI:

  • 1/2 skodelice zdrobljenih orehov / kokosove moke / sesekljanih rozin
  • sladkor v prahu + sveže iztisnjen sok limone (za sladkorni preliv)

POSTOPEK:

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Podolgovat pekač velikosti 10 x 20 cm obložimo s papirjem za peko.

V eni posodi združimo vse suhe sestavine. V drugi posodi zmešamo vse mokre sestavine – vključno z naribanim korenčkom in dobro pretlačeno banano.

Mokro mešanico sestavin vlijemo v posodo s suhimi sestavinami, premešamo, da dobimo homogeno maso. Po želji lahko primešamo še dodatke po izbiri (sesekljani orehi / rozine / kokosova moka).

Maso nadevamo v pekač in pečemo cca 40 minut. Ali je kruh pečen, lahko preverimo tako, da vanj zapičimo leseno palčko – če na njej ni ostankov testa, ko jo izvlečemo, je kruh pečen.

Pečen bananin kruh vzamemo iz pečice in ga najprej pustimo počivati približno 15 minut v pekaču. Nato pa ga odstranimo iz pekača, postavimo na mrežo za hlajenje peciva in počakamo, da se popolnoma ohladi.

Opcijsko banan kruh prelijemo s sladkornim prelivom, ki ga pripravimo tako, da v limonin sok vmešamo toliko sladkorja v prahu, da je preliv gosto tekoč.

FOTO IN RECEPT: Petra Kavšek, The Foodie