Izjemno okusna, sočna in zdrava kombinacija korenčkove torte in bananinega kruha. Pecivo vsebuje malo sladkorja in je odličeno tako za zajtrk ali malico kot tudi za sladico ob kavici.
SESTAVINE:
- 1 1/2 skodelice pirine moke
- 1/2 skodelice drobnih ovsenih kosmičev
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1 žlička cimeta
- 3/4 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 1/8 žličke muškatnega oreščka (neobvezno)
- 1 1/2 skodelice dobro pretlačene banane
- 1/2 skodelice drobno naribanega korenja
- 1/4 skodelice kokosovega sladkorja ali agavinega sirupa
- 1/4 skodelice jogurta (navaden / veganski)
- 1/4 skodelice kokosovega olja
- 1 čajna žlička vanilije v prahu
DODATKI:
- 1/2 skodelice zdrobljenih orehov / kokosove moke / sesekljanih rozin
- sladkor v prahu + sveže iztisnjen sok limone (za sladkorni preliv)
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 175 stopinj. Podolgovat pekač velikosti 10 x 20 cm obložimo s papirjem za peko.
V eni posodi združimo vse suhe sestavine. V drugi posodi zmešamo vse mokre sestavine – vključno z naribanim korenčkom in dobro pretlačeno banano.
Mokro mešanico sestavin vlijemo v posodo s suhimi sestavinami, premešamo, da dobimo homogeno maso. Po želji lahko primešamo še dodatke po izbiri (sesekljani orehi / rozine / kokosova moka).
Maso nadevamo v pekač in pečemo cca 40 minut. Ali je kruh pečen, lahko preverimo tako, da vanj zapičimo leseno palčko – če na njej ni ostankov testa, ko jo izvlečemo, je kruh pečen.
Pečen bananin kruh vzamemo iz pečice in ga najprej pustimo počivati približno 15 minut v pekaču. Nato pa ga odstranimo iz pekača, postavimo na mrežo za hlajenje peciva in počakamo, da se popolnoma ohladi.
Opcijsko banan kruh prelijemo s sladkornim prelivom, ki ga pripravimo tako, da v limonin sok vmešamo toliko sladkorja v prahu, da je preliv gosto tekoč.
FOTO IN RECEPT: Petra Kavšek, The Foodie