Žitarice so morda najbolj priljubljena in zdrava izbira za zajtrk, pa tudi resnično skladišče vitaminov in mineralov. Zato vam predstavljamo idejo, kako si jih pripraviti na malo drugačen način – v obliki slastnih zdravih brownijev iz predhodno namočene ajdove kaše in ovsenih kosmičev.
To odlično zdravo pecivo si lahko spečemo že zvečer in ga zjutraj le pogrejemo ali si privoščimo hladnega. Dodamo še sadje in jogurt in hranljiv obrok za popolen začetek dneva je tu.
SESTAVINE:
- 2 skodelici celih ovsenih kosmičev
- 1 skodelica ajdove kaše
- 1 žlica limoninega soka
- 4 skodelice tople vode
- 2 žlici kokosove maščobe
- 3/4 skodelice kakava v prahu
- 3/4 skodelice jabolčne kašice*
- 1 1/2 skodelice sojinega mleka (ali kateregakoli drugega mleka)
- 1/4 – 1/3 skodelice agavinega sirupa / medu
- cimet, po okusu
- vanilija, po okusu
- 1/4 žličke soli
- koščki temne čokolade (neobvezno)
* Za jabolčno kašičo olupimo 2-3 jabolka in jih narežemo na kose. Damo jih v lonec, prelijemo z vodo, po želji dodamo žličko medu in pustimo vreti približno 20 minut, da se jabolka zmehčajo. Potem odlijemo odvečno tekočino in jih pretlačimo z vilicami.
POSTOPEK:
Ovsene kosmiče in ajdovo kašo čez noč namočimo v 4 skodelicah tople vode, ki smo ji dodali 1 žlico limoninega soka. Zjutraj namočene žitarice stresemo v večje cedilo. Speremo jih pod tekočo vodo in stresemo v večjo posodo.
Kokosovo maščobo stopimo in skupaj z ostalimi sestavinami (razan koščkov čokolade) zmešamo v gladko zmes. Zmes dodamo v posodo h kosmičem in ajdovi kaši ter vse skupaj dobro premešamo. Po želji primešamo še koščke temne čokolade.
Maso zlijemo v pomaščen pekač ter pečemo cca. 40 minut na 180 stopinj.
Zdrave brownije lahko ponudimo tople ali hladne. Odlično teknejo v kombinaciji s kokosovim jogurtom in svežim sadjem za zajtrk, malico ali kot zdrava sladica ob kavi ali čaju. Dober tek!