Ajdova kaša je že dolgo poznana na Slovenskem. Pripravite si jo za zajtrk, saj ima v sebi veliko vitaminov B in mineralov, ki jih potrebujemo za ohranjanje zdravega telesa. Primerna je tudi za tiste, ki se izogibajo glutena.
SESTAVINE:
ZA KREMO:
- 120 g ajdove kaše
- 1/2 skodelice kokosove moke
- 1 žlica mandljevega / arašidovega masla
- 5 datljev
- rastlinsko mleko
- sok ene pomaranče
- 1/2 banane
- 1/2 jabolka
- vanilija
- cimet
MOŽNI DODATKI:
- 1/3 skodelice borovnic ali drugega jagodičevja (sveže ali zmrznjeno)
- narezano sadje, oreščki, semena, granola… za okrasitev
- kakav v prahu
POSTOPEK:
Ajdovo kašo skuhamo ali namočimo čez noč.
Kašo odcedimo in operemo, stresemo v blender, dodamo sok pomaranče, kokosovo moko, koščke jabolka, 1/2 banane, datlje, mandljevo maslo, malo mleka, vanilijo in cimet. Zmiksamo v kremo in počasi dodajamo še mleko – količina je odvisna od gostote, ki je želimo.
MOŽNOSTI:
- Različiča z gozdnimi sadeži: polovico kreme nadevamo v skodelice, v drugo polovoco pa vmešamo borovnice ali jagodičevje po izbiri.
- Čokoladna različila: masi primešamo kakov v prahu.
Razdelimo v skodelice in obložimo s svežim sadjem, oreščki ali semeni.
Foto in recept: Petra Kavšek
Leave a reply