Raffaello torta brez peke – ovčka

Recept za zdravo, slastno in prikupno vegansko kokosovo torto v obliki ovčke. Pripravili jo boste hitro, pa še pečice ne bo potrebno uporabiti. 

SESTAVINE:

(za torto premera 17 cm)

*1 skodelica = 240 ml

PODLAGA:

65 g mandljev

60 g mehkih datljev

35 g kosmičev

1 1/2 žlice kokosovega olja

ščepec soli

1/2 žličke vaniljeve paste

KREMA:

3 skodelice* kuhane prosene kaše

3 skodelice* kokosove moke

3/4 skodelice* mehkih datljev

1 1/2 žlice kokosove maščobe

1 žlička vaniljeve paste

1 – 2 žlici agavinega sirupa / medu

DODATKI:

kokosova moka (za posip in valjanje kroglic)

kokosovo olje (za model)

mandljevi lističi

bela čokolada

temna čokolada

marcipan (gava)

POSTOPEK:

Tortni model (premera približno 17 cm) premažemo s kokosovim oljem in ga obložimo s papirjem za peko (na ta način se bo papir lepo oprijel stranic modela).

PODLAGA: V mikserju oz. blenderju drobno zmeljemo kosmiče in mandlje. Dodamo ostale sestavine ter meljemo tako dolgo, da je masa drobno zmleta in se prične sprijemati. Dobljeno gosto zmes pritisnemo ob dno tortnega modela. Nato model postavimo v hladilnik.

KREMA:

V mikser oz. blender vsujemo kokosovo moko, pokrijemo s pokrovom in začnemo miksati. Ko bo moka začela postajati mastna in lepljiva, se bo oprijemala sten mikserja, zato jo bomo morali nekajkrat postrgati s sten posode. Kmalu pa se bo vse skupaj spremenilo v kremasto homogeno maso, ki pa jo še naprej miksamo, dokler ne bo več sledu o mrvicah kokosa. Nato kokosovi masi dodamo kuhano proseno kašo, datlje, vanilijevo pasto in stopljeno kokosovo maščobo. Miksamo toliko časa, da dobimo gladko, gosto kremo. Poskusimo in po okusu dodatno sladimo z agavinim sirupom / medom. Še enkrat premešamo, nato kremo za 15 minut postavimo v hladilnik.

Iz kreme oblikujemo 22 kroglic (premera cca 2 cm), ki jih povaljamo v kokosovi moki. Preostalo kremo porazdelimo po tortni podlagi. Tortico posujemo s kokosom, po vrhu razporedimo kroglice in jo za 6 ur postavimo v hladilnik, da se strdi.

DEKORACIJA:

 Stranice torte premažemo s stopljeno belo čokolado in potresemo z mandljevimi lističi.

Iz marcipana ovčki izdelamo glavo, ji s stopljeno temno čokolado ovčki narišemo oči in usta ter vtisnemo dve luknjici za smrček.

Preden postrežemo, sladico postavimo na hladno, da se čokolada strdi.


PODARITE OTROKU UNIKATNO DARILO – ČUDOVIT SPOMIN NA SKUPNE TRENUTKE V KUHINJI!