Če ste ljubitelji malih sladkih zalogajčkov, ki so hkrati še zelo hranljivi, brez glutena in rafiniranega sladkorja, potem je ta recept za kroglice iz prosene kaše in suhih marelic kot nalašč za vas.
SESTAVINE:
- ½ skodelice / 100 g prosena kaše, izperemo in odcedimo
- 1 skodelica vode / 240 ml vode
- ½ skodelice / 120 ml kokosovega mleka (ali vode)
- ¾ skodelice / 150 g suhih marelic, narezanih na majhne koščke
- ščepec soli
- 2 žlice agavinega sirupa
- 1 žlica kokosovega olja
- 2 skodelici / 120 g grobo mlete kokosove moke
- ½ žličke BIO nastrgana limonine lupinice (neobvezno)
- grobo mleta kokosova moka, za valjanje
POSTOPEK:
Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri zavremo kokosovo mleko in vodo. Nato dodamo ščepec soli in proseno kašo. Pustimo, da na zmernem ognju vre približno pol ure.
Pet minut, preden je kaša kuhana, dodamo nasekljane suhe marelice, limonino lupinico, agavin sirup, kokosovo moko in kokosovo olje.
Nadaljejmo s kuhanjem, dokler tekočina ne izpari. Kuhano proseno kašo odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Na plitek krožnik stresemo kokosovo moko. Iz zmesi z rokami oblikujemo poljubno velike kroglice, ki jih povaljamo v kokosovi moki. Pripravljene kroglice polagamo na velik krožnik ali pladenj. Pred uporabo jih dobro ohladimo v hladilniku.
Recept in foto: Petra Kavšek
Leave a reply