Zdrava, veganska različica priljubljene bananino-karamelne pite Banoffee. Za pripravo zelo enostavna sladica, sestavljena iz piškotne podlage, nadevane s plastmi slastne karamelne omake, banan ter bogate kokosove smetane. Mmmm, tako slastna, da se ji preprosto ni mogoče upreti.
SESTAVINE:
PIŠKOTNA OSNOVA:
70 g digestive piškotov (veganskih / brez sladkorja)
1 žlica nastrganega kokosa (grobo mleta moka)
2 – 3 žlice kokosovega olja / masla
NADEV:
1 ¼ skodelice mehkih datljev (če so trdi jih predhodno namočimo v vroči vodi za približno 30 minut)
2 žlici arašidovega masla
1 žlica kokosove smetane / mleka
2 banani, narezani na kolute (pokapamo z limono, da ne počrnijo)
Stepena sladka smetana (rastlinska / sojina / kokosova)
kakav / čokolada v prahu
POSTOPEK:
PIŠKOTNA OSNOVA:
V skledi zdrobimo piškote in jih zmešamo s kokosovo moko. Piškote in kokos dobro pregnetemo z raztopljeno kokosovo maščobo.
Dno namaščenega okroglega pekača s snemljivim obodom (za pito ali torto, premera med 15 – 18 cm) obložimo s papirjem za peko. V pekač nato stresemo piškotno zmes in jo z rokami lepo razporedimo po dnu in obodu pekača. Pekač shranimo v hladilnik, da se piškotna osnova strdi.
NADEV:
Prve 3 sestavine za nadev damo v električni mešalnik in jih gladko zmešamo. Dobljeno zmes nanesemo na trdo piškotno osnovo, po vrhu razporedimo rezine 1 banane in na koncu še stepeno smetano. Za 2 do 3 ure shranimo v hladilnik, da se sladica dobro ohladi.
Ohlajeno pito okrasimo z rezinami banan in kakavom v prahu, razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo.
Leave a reply