SESTAVINE:
- 100 g ajdove kaše
- 10 g masla / kokosovega olja
- 100 g sladkorja / za diabetike: 3 žlice agavinega sirupa + 1 malo naribano jabolko
- 3 jajca / za vegane: 3 žlice mletih lanenih semen + 3 žlice vode
- 20 g kakava
- 40 g pirine moke / ajdova moka za brezglutensko različico
- 1 pecilni prašek
- limonina ali pomarančna lupinica
ZA PREMAZ
- marelična marmelada
- 120 g temne čokolade
- Maslo / kokosovo olje
POSTOPEK:
- Ajdo preberemo, operemo in skuhamo v slani vreli vodi (1 liter). Ko je kuhana (20 min), jo odcedimo in ohladimo.
- Rumenjake in sladkor vmešamo, dodamo maslo, limonino lupinico ter presejan kakav, moko in pecilni prašek. V maso damo še kuhano kašo. Iz beljakov stepemo trd sneg ter ga rahlo vmešamo v testo.
- Zlijemo v pekač (19 x 28 cm) ter pečemo 20 minut na 180 stopinj. Pecivo ohladimo.
- Po vrhu namažemo z marelično marmelado in polijemo s čokoladnim prelivom iz masla in temne čokolade.
MOŽNOSTI:
- Za bolj zdravo različico lahko sladkor nadomestimo z agavinim sirupom in naribanim jabolkom.
- Za vegansko različico jajca nadomestimo z mletimi lanenimi semeni, ki jih zmešamo s toplo vodo in postavimo v hladilnik za 15 minut, da se masa lepo strdi.
Leave a reply