Veganska lečina “bolognese” omaka

Veganska bolonjska omaka z rdečo lečo je okusna alternativa klasični bolonjski omaki. Enostavna priprava in hranljive sestavine, kot so rdeča leča, korenje in dišave, ustvarijo popoln obrok za ljubitelje preprostih veganskih jedi. Odlično se poda k testeninam in je idealna izbira za zdravo in nasitno kosilo.

SESTAVINE:

1 skodelica = 240 ml

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 srednje velika čebula, drobno sesekljana
  • 3 stroki česna, drobno sesekljani
  • 1 korenček, nariban
  • 1 steblo zelene, drobno sesekljano
  • 1 skodelica rdeče leče, suhe
  • 250 ml paradižnikove mezge
  • 1/4 skodelice sesekljanih orehov
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhega rožmarina
  • 1/2 žličke rdeče paprike v prahu
  • Sol in poper po okusu
  • 3 skodelice (750 ml) zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 1 žlica balzamičnega kisa (dodamo na koncu)
  • Sveža bazilika ali peteršilj za okras

POSTOPEK:

Namakanje leče: Rdečo lečo damo v skledo z vodo in jo namakamo 30-60 minut, da se nekoliko zmehča.

Priprava sestavin: Medtem ko se leča namaka, drobno nasekljamo čebulo in česen. Nato naribamo korenček in drobno sesekljamo steblo zelene.

Segrejemo večjo ponev ali lonec na srednji temperaturi in vanjo vlijemo oljčno olje.

Dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo približno 5 minut, dokler se čebula ne zmehča in postane rahlo zlata.

Dodamo sesekljan česen, nariban korenček in drobno sesekljano zeleno. Vse skupaj pražimo še približno 3-4 minute, dokler se zelenjava rahlo ne zmehča in zadiši.

V lonec dodamo paradižnikovo mezgo in jo vmešamo v zelenjavo. Kuhamo približno 2 minuti, da se okus mezge nekoliko okrepi.

Dodamo suho rdečo lečo, sojino omako, origano, rožmarin, rdečo papriko v prahu in sesekljane orehe. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno povežejo.

Prilijemo zelenjavno jušno osnovo ali vodo, še enkrat premešamo in povečamo temperaturo, da vse skupaj zavre.

Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrijemo lonec. Na nizki temperaturi kuhamo približno 25-30 minut, občasno premešamo, dokler leča ni mehka in se omaka zgosti.

Na koncu dodamo balzamični kis za dodatno globino okusa ter po okusu sol in poper. Če je omaka pregosta, po potrebi prilijemo malo vode ali jušne osnove.

Postrežemo toplo s svežo baziliko ali peteršiljem za okras. Omaka je odlična s testeninami ali kot dodatek k rižu.

Skrivnostna sestavina je vedno LJUBEZEN.


UNIKATNO, ZABAVNO IN UPORABNO DARILO ZA LJUBITELJE KUHANJA:

PERSONALIZIRANI ZVEZKI ZA RECEPTE

NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI: -5% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE KNJIGE IN ZVEZKE

X