Izjemno vsestranski recept za univerzalno testo iz štirih preprostih sestavin. To testo je pravo čudo, saj je odlično tako za pripravo slanih dobrot, kot so pice, ploščati kruhki in focaccia, kot tudi za sladko pecivo. Hitro, enostavno in okusno – zagotovo bo postalo vaš novi družinski favorit!
SESTAVINE:
- 200 g moke
- 2 žličke pecilnega praška
- 1/4 žličke soli
- 125 g grškega jogurta / kisle smetane
Za sladko različico:
- 1 – 2 žlici sladkorja / vanilijevega sladkorja
POSTOPEK:
MEŠANJE: Moko pomešamo s pecilnim praškom in soljo. Sladkor dodamo le, če pripravljamo sladko različico. Dodamo jogurt ter ročno ali z električnim mešanikom z nastavki za gnetenje testa mešamo dokler ne dobimo gladkega in elastičnega testa. Če je testo zelo lepljivo, dodamo malo moke. Ko se testo oblikuje v kepo in se ne oprijema več rok, prenehamo z mešanjem ali gnetenjem. Pripravljeno testo pustimo stati 10 minut.
OBLIKOVANJE: Glede na jed, ki jo želimo pripraviti, testo razdelimo in oblikujemo v ustrezne oblike
- Pica: Razvaljamo testo na primerno debelino in ga prenesemo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Nato dodamo paradižnikovo omako ali pelate, potresemo nariban sir in dodamo narezane zelenjavne obloge ter meso po želji. Začinimo po okusu.
- Ploščati kruhki: Testo razdelimo na manjše kroglice in jih razvaljamo v obliko kruhkov. Po vrhu jih lahko premažemo z malo olivnega olja in posujemo z začimbami.
- Focaccia: Testo razavaljamo na primerno velikost in ga položite na pekač. Nato na vrhu naredimo globoke vdolbine s prsti in jih prelijte z olivnim oljem ter posujemo s soljo, rožmarinom ali drugimi začimbami po želji.
PEKA: Pečico segrejemo na 200°C in pripravljeno jed pečemo, dokler ni lepo zlatorjave barve. Čas peke se lahko razlikuje glede na debelino in velikost jedi, zato spremljajte postopek pečenja.
ODKRIJ VEČ IDEJ ZA UPORABO HITREGA UNIVERZALNEGA TESTA BREZ KVASA:

Hitri sladki polžki brez vzhajanja


Hitre bombice s semeni brez kvasa


Hitre sirove štručke brez kvasa – ribice
