Sezamovo-kokosovi piškoti brez peke

Ti piškoti brez peke so okusna in zdrava sladica, brez glutena in primerna za vegane. Preizkusite jih in se prepričajte, kako preprosto in okusno je lahko zdravo sladkanje!

SESTAVINE:

1 skodelica = 240 ml

  • 10 mehkih datljev, brez koščic
  • 1 skodelica grobe kokosove moke
  • 3 žlice sezamovih semen + nekaj žlic za povaljanje
  • 2 žlici vode (po potrebi dodamo več)
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • Ščepec soli
  • Cimet, po okusu

OBLIV:

  • čokolada (temna / jedilna)

POSTOPEK:

Priprava sestavin: Najprej segrejemo pečico na 160 °C. Kokosovo moko in sezamova semena enakomerno razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem.

Praženje: Kokosovo moko in sezamova semena pečemo v pečici približno 3–5 minut, dokler ne postanejo zlato rjava in prijetno dišeča. Pazimo, da jih ne prepečemo. Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladijo.

Mletje praženih sestavin: Praženo kokosovo moko in sezamova semena damo v mešalnik ali multipraktik ter jih drobno zmeljemo, dokler ne dobimo fine zmesi.

Dodajanje datljev in ostalih sestavin: V mešalnik k zmletemu kokosu in sezamu dodamo datlje, vaniljev ekstrakt, ščepec soli, cimet in 2 žlici vode. Vse skupaj mešamo, dokler ne nastane enotna in lepljiva masa. Po potrebi postopoma dodajamo več vode, da se zmes lažje oblikuje.

Oblikovanje piškotov: Z žlico zajamemo malo zmesi in med dlanmi oblikujemo majhne kroglice. Nato jih rahlo sploščimo v obliko piškotov.

Povaljanje v sezamu: Sploščene piškote povaljamo v celih sezamovih semenih, da dobijo hrustljavo skorjico.

Okrasitev s čokolado: Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Vsak piškot pokapamo s stopljeno čokolado ali pa ga delno pomočimo vanjo.

Ohlajanje in postrežba: Piškote za 30 minut postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi. Shranimo jih v zaprti posodi v hladilniku, kjer bodo ostali sveži več dni.

Skrivnostna sestavina je vedno LJUBEZEN.


UNIKATNO, ZABAVNO IN UPORABNO DARILO ZA LJUBITELJE KUHANJA:

PERSONALIZIRANI ZVEZKI ZA RECEPTE